Artsen keren zich tegen plan De Block over duur ziekteverlof: “Welke dokter heeft zij gesproken?”

Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid.
Belga Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid.
De plannen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om te bepalen hoelang arbeidsongeschiktheid mag duren, roepen steeds meer tegenstand op bij de huisartsen. Die waren volgens de minister nochtans vragende partij, schrijft De Morgen.

Zowel huisartsenvereniging Domus Medica als de artsensyndicaten ASGB en BVAS zijn geen voorstander van de richtlijnen die De Block wil laten opstellen door het Nationaal College voor Sociale Verzekeringskunde. Die moeten artsen helpen bij het bepalen hoelang een patiënt moet herstellen. Tot nog toe zijn acht aandoeningen geselecteerd, gaande van borstkanker over lage rugpijn tot burn-out.

Voka: “Overwinning”

Nochtans vaardigde Domus Medica twee huisartsen af om samen te werken. Maar intussen betwijfelt de huisartsenvereniging ernstig of het nog wel zo'n goed idee is. Met name de reactie van werkgeversorganisatie Voka Limburg dat de plannen van De Block "een overwinning voor onze ondernemingen, hun medewerkers én de talloze bonafide artsen" noemde, is in het verkeerde keelgat geschoten.

"Ik wil nu eerst bevestiging van de minister dat dit geen besparingsoperatie is en dat de richtlijnen wel degelijk enkel en alleen als hulpmiddel voor de artsen zijn bedoeld", zegt Domus Medica-voorzitter Roel Van Giel. Het kabinet-De Block reageert onder meer dat de richtlijnen zo zullen geformuleerd worden dat ze door controleartsen niet sanctionerend kunnen ingezet worden.

“Artsen vragende partij”

“De problematiek van langdurige arbeidsongeschiktheid groeit en de politiek wil nu een vuist maken, maar dit is echt niet de manier om dat probleem aan te pakken”, zegt Reinier Hueting van het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België, dat 40% van de huisartsen vertegenwoordigt. “Als Maggie De Block zegt dat artsen vragende partij waren, dan vraag ik me af welke arts zij heeft gesproken.”

Ook Marc Moens (Belgische Vereniging van Artsensyndicaten), die in De Morgen in eigen naam spreekt, ontkent dat de vraag vanuit artsenmiddens kwam. Het klopt dat het voorschrijfgedrag van artsen sterk uiteen kan lopen. Maar dit is geen goed antwoord daarop, ik vrees dat dit zich tegen de patiënten zal keren”, klinkt het.

Overleg

Volgens minister De Block zijn de richtlijnen rond de minimumduur net bedoeld om patiënten te beschermen tegen willekeur. Haar kabinet benadrukt dat er nog overleg gepland staat met de artsen. “We staan nog maar aan het begin van de studieopdracht.”
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Als de werkgevers nu eens moesten opdraaien voor de kosten van de arbeidsongevallen en beroepsgerelateerde aandoeningen. En niet de belastingbetaler. Dat zou niet meer dan logisch zijn. En in dit geval ook voor de ongevallen van en naar het werk en alle schade die veroorzaakt wordt door half fitte werknemers die gedwongen terug aan het werk moeten. Zouden ze dan nog zo happig zijn op die overwinning bij het VOKA.

 • Ian Vandenbossche

  Dokters die hun beroep niet aankunnen of de druk kwijt willen, worden adviserend, controlerend, raadgevend geneesheer van verzekeringen/ziekenfondsen of...minister.

 • Herman De Wilde

  Ge kunt VOKA tegemoet treden maar dit slaat toch echt alles. Gezien de omvang van de minister zou niemand binnen haar VOKA vrienden haar een vast contract aanbieden. Het toont nogmaals de minachting van de "rijken" tegenover de werkenden en de enige belastingbetalers. Hoop dat VLD hiervoor zwaar zal afgerekend worden.

 • Pat Debal

  Wat weet zij van arts zijn als ge zelf geen werk had voor arts hoe rapper ze weg zal zijn hoe beter wat moeten die mensen beginnen denken die niet meer kunnen werken met haar onnozele wetten hetzelfde met de medicijnen is zelf niet bekwam om minister van gelijk wat te zijn

 • eric maier

  Het bizarre va nhet hele verhaal is dat zijzelf ook een dokter is. Ze maakt we lde scheiding tussen haar minister en arts zijn, maar het is van de pot gerukt dat ze met zoiets op de proppen komt. Bovendien kan een op eerste zicht licht griepje snel voorbij zijn, maar het is niet de eerste keer dat zoiets uitmond in een longontsteking of een hartcomplicatie omdat hte virus op de hartspier slaat. Elk geval is verschillend, dus die maatregel kan de vuilbak in.