Arts voerde euthanasie uit bij zwaar dementerende

Illustratiebeeld.
iStock Illustratiebeeld.
Een gespecialiseerde arts heeft vier jaar geleden een zwaar dementerende man geholpen bij het sterven. Dat schrijft De Morgen zaterdag. De daad valt buiten de wet. De dokter doet zijn verhaal in de krant om zo naar eigen zeggen het euthanasiedebat open te trekken.

De patiënt in kwestie leed aan jongdementie. Voor zijn ziekte was er binnen het gezin nooit gesproken over eventuele euthanasie en een wilsverklaring was er niet. Maar tijdens zijn dementie gaf hij volgens de familie en zorgverleners wel herhaaldelijk signalen dat hij uit het leven wilde stappen. De familie ging op zoek naar hulp, maar ving overal bot. De euthanasiewet zegt dat een patiënt wilsbekwaam genoeg moet zijn om er herhaaldelijk zelf om te vragen, zelfs al is er op voorhand een wilsverklaring ondertekend.

Een recent wetsvoorstel van Open Vld wil daar verandering in brengen. De partij wil dat euthanasie toch kan voor vergevorderde dementerenden die vooraf lieten weten dat zij in zo'n geval euthanasie willen. Iets wat CD&V niet wil en waar ook N-VA het moeilijk mee heeft.

Het gezin vond uiteindelijk toch gehoor bij een gespecialiseerde arts. Die zegt goed te beseffen dat deze stervenshulp niet binnen de huidige wet valt. "Ik hoop dat dit verhaal vooral toont hoe complex en geïndividualiseerd het allemaal is en hoe zorgvuldig je moet omgaan met alle betrokkenen. Uitbreiding van de euthanasiewet alleen volstaat niet", aldus de arts aan de krant.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joannes Roderigas

  Mijn gezinsleden weten perfect wat ik wil als het voor mij niet meer leefbaar is , ik denk dat iedereen met bepaalde aandoeningen heel goed weet wat er gebeurt dus waarom tegenstrijden als overheid? enkel omdat dat niet naar hun zin is .

 • Christine Laevers

  Mijn huisarts hier in Frankrijk zal nooit 'iets' willen doen want hij is ultrakatholiek. Hier mag je al blij zijn als je een huisarts hebt want nieuwkomers worden weggestuurd! Ik zal me moeten behelpen met de tuin. Het is goed dat iedereen er over nadenkt. En elke situatie is uniek.

 • steven goossens

  Deze arts verdient al onze steun.... Ik heb meerdere mensen begeleid in hun laatste dagen, enkele hadden hun hele leven betaald voor "waardig sterven" maar nee hoor, ze hebben afgezien!!! dat is Belgie. Zelf heb ik een tattoage laten zetten midden op mijn borstkas "NO REA" Hierover is nog steeds grote discutie in het ziekenhuis.

 • stefan steegen

  Hij heeft waarschijnlijk gedaan wat goed is maar heeft wel de wet overtreden en kan er voor aangeklaagd worden.

 • Lea Hendrikx

  Alle waardering voor deze arts. Alle steun ook voor het euthanasie voorstel van vld. Het kan toch niet dat cd&v zijn levensvisie aan iedereen blijft opdringen. Niemand verplicht je om euthanasie te willen, maar geef wie dat wel wil wel die mogelijkheid.