Ga naar de mobiele website
^ Top

Arrest zet witwasmeldingen banken op de helling

Photo News
ING is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld voor het 'lichtzinnig' doorspelen van klantengegevens aan de antiwitwascel, schrijft De Tijd. Het arrest kan de witwasmeldingen vanuit de bankwereld op de helling zetten.

Jaar na jaar kan de Belgische antiwitwascel uitpakken met recordcijfers over het aantal verdachte geld- en andere transacties die worden aangegeven.

Maar het Brusselse hof van beroep heeft op 2 mei ING veroordeeld omdat de bank te snel een klant bij de antiwitwascel had aangegeven. De bank deed aangifte van een transactie van een half miljoen dollar bij de Belgische antiwitwascel. Die maakte het dossier over aan het Brussels parket, dat de bank vroeg de rekening van de man te blokkeren. Pas ruim een half jaar later werd dat ongedaan gemaakt, nadat de man meer uitleg had verschaft.

Het Brusselse hof van beroep veroordeelde ING tot een morele schadevergoeding van slechts 2.000 euro. Maar het arrest heeft een precedentwaarde, zeggen specialisten. Uit de cijfers van de antiwitwascel blijkt dat behoorlijk wat meldingen 'loos alarm' zijn. Van de 28.272 meldingen in 2015 zijn slechts 8.329 dossiers opgesteld door de cel en zijn er maar 992 doorgestuurd naar de parketten. Tussen 2010 en 2015 heeft het Brussels parket 6.290 van de 11.115 dossiers van de antiwitwascel zonder gevolg geklasseerd.

Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Luc Deville

    Vrijbrief voor fraudeurs

  • R J

    Ons ma had haar auto verkocht, 9000 en EUR, geld naar de bank, melding bij witwascel...

  • Jacques Pauwels

    Jawadde,waar gaan we naartoe in Belgie??triestig.

Gesponsord

Meld een bug