Arrest over dataretentiewet nu al gebruikt om vrijspraak te pleiten

THINKSTOCK
Het arrest van het Grondwettelijk Hof dat gisteren de dataretentiewet vernietigde, is vandaag al gebruikt voor de correctionele rechtbank van Antwerpen om de vrijspraak te vragen in een zaak over een vechtpartij. Een portier van de Antwerpse dancing Noxx werd op 26 november 2010 in elkaar geslagen. Hij verklaarde dat Abdelkader S. hem in bedwang had gehouden, terwijl zijn broer Aziz hem met een boksijzer bewerkt had.

Hun advocaten pleitten de vrijspraak. "Eén van de bewijzen waarop het openbaar ministerie zich steunt, zijn retroactieve telefoongegevens die bij de provider werden opgevraagd. Gelet op het recente arrest van het Grondwettelijk Hof mogen die niet meer gebruikt worden. Aangezien het slachtoffer zijn verklaring later heeft ingetrokken, blijft er geen bewijs meer over en dringt een vrijspraak zich op", pleitte meester Kris Luyckx, namens Abdelkader S.

Beide broers staan voorts nog terecht voor een vechtpartij op 22 juni 2010 in Borgerhout, al stellen zij dat ze het slachtoffer werden van een carjacking en dat getuigen daarvan de vermeende dader hadden aangepakt.

Samen met broer Said worden ze ook nog voor een derde vechtpartij vervolgd op 25 juli 2012, nadat ze met hun auto een 2-jarig jongetje hadden aangereden in Borgerhout. Ook hier ontkennen ze dat zij diegenen waren die slagen hadden uitgedeeld.

De beklaagden vroegen dus over de hele lijn de vrijspraak. Het openbaar ministerie vond hun schuld wel afdoende aangetoond en vorderde voor Abdelkader en Aziz één jaar cel en voor Said tien maanden. Het vonnis valt op 26 juni.