Arrest in Sabena-zaak verwacht in april

PHOTO_NEWS
De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft vandaag de debatten in het fraudedossier rond Sabena gesloten. De rechter kondigde een arrest aan voor 8 april. Zes voormalige kaderleden van de Belgische luchtvaartmaatschappij, failliet gegaan in november 2001, worden verdacht van fiscale fraude.

De KI geeft zich iets meer dan twee maanden om het dossier en de conclusies van de verschillende partijen te bestuderen alvorens over een eventuele doorverwijzing van de zaak naar de correctionele rechtbank te beslissen. De beslissing zal vallen op 8 april om 9.00 uur achter gesloten deuren, of zal rechtstreeks schriftelijk aan de partijen gecommuniceerd worden.

De advocaten van de oud-toplui van Sabena hebben verjaring gepleit. Het openbaar ministerie vroeg dat voor één van de beklaagden. De burgerlijke partij, die oud-werknemers van Sabena vertegenwoordigt, en de curatele willen de zaak doorverwezen zien naar de correctionele rechtbank, en dat niet enkel voor de zes verdachten, maar ook voor twintig tot dertig andere voormalige topmensen van de maatschappij.

De Brusselse raadkamer verwees de zes beklaagden in november 2011 naar de correctionele rechtbank, maar de verdediging ging daartegen in beroep.

De affaire draait rond een systeem van betalingen in het zwart, het zogenaamde 'Sabbel'-luik. Sabbel was een offshorefiliaal van Sabena dat officieel instond voor de verzekering van niet-luchtvaartgebonden risico's. Naar dit filiaal zouden tussen 1995 en 1999 miljoenen euro's gestort zijn, waarmee vervolgens leden van het directiecomité in het zwart betaald werden.