Aron Berger blijft politieke ambities koesteren, maar "blijkbaar zijn wij joden nog niet welkom genoeg"

BELGA
Antwerpen is niet klaar voor een orthodoxe jood in de gemeenteraad. Dat zegt Aron Berger in een interview met radiozender Joe, in een eerste reactie na de heisa van gisteren. Berger kondigde aan dat hij zijn kandidatuur voor de Antwerpse CD&V intrekt. Toch bergt de chassidische jood zijn politieke ambities niet op.

“Het blijkt dat wij nog niet voldoende geïntegreerd zijn en misschien nog niet genoeg welkom zijn in België”, zegt Berger. “Zolang wij in Antwerpen in onze gesloten kring blijven, is er geen enkel probleem. Maar buitenkomen ligt nog iets moeilijker.”

Berger zegt ook dat hij nog nooit problemen heeft gehad met het feit dat hij vrouwen de hand niet schudt, ook niet in het zakenleven. “Dat wordt ons als kind aangeleerd en het is iets dat wij voor de rest van ons leven respecteren. Het is niet omdat ik nu in de politiek ga, dat dat plots moet veranderen.”

Ondanks de polemiek waarin Berger de afgelopen dagen belandde, bergt de chassidische jood zijn politieke ambities nog niet op. "Ik heb altijd al politieke ambities gehad", zo verklaarde hij in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Berger verwacht wel niet dat het voor de lokale verkiezingen van dit najaar nog zal lukken "om ergens binnen te raken".

Ik heb altijd al politieke ambities gehad

Aron Berger

Hoewel hij CD&V-lijsttrekker Kris Peeters niets verwijt, lijkt Berger voor zichzelf geen toekomst meer te zien bij CD&V. "Ik Ik wil geen tijd verspillen met dingen die niets opbrengen", zei hij.

N-VA-lijsttrekker en burgemeester Bart De Wever betreurde woensdag dat de joodse gemeenschap te kijk was gezet. "Ik denk dat hij voor een groot deel gelijk had en dat hij hiermee wel een beetje gewonnen heeft", stelt Berger, gepolst naar een reactie. Volgens hem zijn er "veel overeenkomsten tussen de N-VA en de joodse gemeenschap", maar ook met andere partijen. "Mensen zijn mensen en zolang we kunnen overeenkomen, is er voor ons geen probleem." 
252 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ahmed Bouhdifi

  Er is een spreekwoord waar ik op dit moment|heel veel waarde aan hecht` zwijgen is goud en zilver is praten .

 • Frans Morren

  Joodse gemeenschap, stop aub met dat zelfbeklag. Wat er 65 jaar geleden gebeurde was erg en mag zeker niet meer gebeuren, is ook op geen enkele manier goed te praten.Maar het is zo dat jullie naar hier gekomen zijn, om te wonen en werken, pas u dan aan ! Meer wordt er van niemand die hier wil wonen gevraagd. PS: wat gebeurd er elke dag in de Palestijnse gebieden! Dit vinden jullie normaal! Aanpassen ,of terugkeren naar jullie staat Israël .

 • Guido Cerrens

  Hij wil hier in de politiek maar niet afstappen van zijn door de joodse godsdienst opgelegde geboden die absoluut niet stroken met onze normen en waarden. Dan moet hij hier geen partij oprichten maar in Israel

 • Guido Cerrens

  Hij wil hier in de politiek maar niet afstappen van zijn door de joodse godsdienst opgelegde geboden die absoluut niet stroken met onze normen en waarden. Dan moet hij hier geen partij oprichten maar in Israel

 • Lucien Mertens

  Uitvluchten zijn goedkoop mr Bouu.