Armoederisico in België blijft toenemen, vooral jongeren lopen groter risico

Thinkstock
Het armoederisico in België stijgt jaar na jaar. Tien jaar geleden werd 14,7 procent van de Belgen beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, vorig jaar lag dat aantal op 15,9 procent, zo blijkt uit de jongste cijfers van Statbel, die vandaag werden gepubliceerd. 

Het gaat om mensen die in een huishouden wonen waarvan het totale beschikbare inkomen lager ligt dan 1.139 euro per maand voor een alleenstaande. In 2016 lag het armoederisico op 15,5 procent. Vorig jaar steeg dat tot bijna 16 procent.

Metingen

Vooral jongeren vertonen een groter risico: in de categorie tot vijftien jaar heeft 17,9 procent een risico op monetaire armoede. Tien jaar geleden was dat 16,6 procent. In de categorie 16-24 jaar is er nu zelfs sprake van 22,1 procent risico op armoede, een pak meer dan de 17,5 procent tien jaar geleden. Bij 65-plussers doet zich dan weer de omgekeerde beweging voor: het risico daalde er van 21,3 procent in 2008 naar 16 procent vorig jaar.

Ook werklozen (49,1 procent) zijn een stuk kwetsbaarder dan de werkende bevolking (5 procent). Hetzelfde geldt voor leden van eenoudergezinnen (39,7 procent), tegenover bijvoorbeeld een gezin met twee volwassenen en twee kinderen (8,5 pct). Ook huurders (36,4 procent) lopen een groter risico op armoede dan zij die eigenaar zijn van hun woning (8,8 pct).

Kloof

Statbel stelt nog vast dat sinds het begin van de metingen de kloof tussen de laagst opgeleiden (hoogstens diploma lager onderwijs) en hoger opgeleiden groter is geworden: respectievelijk 27,2 procent versus 6,4 procent.

Volgens de Europese armoede-indicator vertoont zelfs 20,3 procent van de Belgische bevolking een risico op armoede of sociale uitsluiting. Zo'n 13,5 procent van de Belgen leeft in een huishouden met een lage werkintensiteit, terwijl 5,1 procent geconfronteerd wordt met ernstige materiële deprivatie. 
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Vandermaelen

  Normaal vervangen die jongeren de mensen die op pensioen gaan maar dat is nu allemaal met 6 tot 8 jaar uitgesteld. Daar hebben onze slimme politiekers in hun allesomvattende domheid voor gezorgd.

 • Jan Boden

  Het risico bestaat vooral dat onze jongeren van de honger zullen sterven met een smartphone van 1000 euro in hun hand in plaats van een boterham.

 • Hilde Eykens

  Heb altijd in armoede geleefd en drie kinderen alleen grootgebracht en laten studeren door wat ze gezien wat armoede is hebben ze gezorgd dat ze nu een goed betaalde baan hebben, een nadeel ik ben niet goed genoeg nimeer en dank heb ik er niet voor gekregen

 • Geert Matthys

  Ja zo gaat het hier als twintiger, de maatschappij neemt je nergens aan en geven je gevoel dat je niks bent, dan moeten ze ook niet zagen als ze 70 jaar uitkering mogen betalen. Leer dat maar op school dat je via via nodig hebt om ook maar ergens te beginnen.

 • Anita Billen

  Dat ze eens gingen werken vooralleer ze een dure smartphone, IPad enz. gongen kopen maar ja, liever doppen zeker.