Armoede dreigt voor recordaantal Belgen

Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.
Het beschikbare gezinsinkomen van de Belgen, de beste graadmeter voor de koopkracht, is tussen 2004 en 2017 ongeveer 10 procent gestegen. Toch zit het armoederisico op het hoogste niveau in jaren, blijkt uit een nieuwe studie van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid, schrijven De Tijd en L'Echo vrijdag.

De 5 procent Belgen met het laagste inkomen zagen hun koopkracht sinds 2004 met maar 3,2 procent stijgen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek de middeninkomens ruim 10 procent hoger gingen. De 5 procent Belgen met het hoogste inkomen zagen hun beschikbare inkomen maar met 3,3 procent stijgen.

Ondanks de stabiele inkomensongelijkheid is het armoederisico bij de Belgen toegenomen. In 2018 riskeerde 16,4 procent van de Belgen in armoede te moeten leven, wat betekent dat hun inkomen lager ligt dan 60 procent van het mediaan beschikbare inkomen. Daarmee zit het armoederisico op het hoogste niveau in jaren. Lange tijd schommelde het rond 15 procent.

Belgische werknemers zijn heel productief. Wie niet aan die productiviteitsvereisten voldoet, vindt geen werk.”

Rudi Van Dam

Het toegenomen armoederisico vloeit voort uit het fenomeen dat de koopkracht van de middenklasse erop vooruitgaat, terwijl die van de laagste inkomens stagneert. Als oorzaak ziet Rudi Van Dam van de FOD Sociale Zekerheid de lage tewerkstellingskansen bij laagopgeleiden. Minder dan de helft van de mensen die geen diploma middelbaar onderwijs hebben, is aan de slag. "Belgische werknemers zijn heel productief. Wie niet aan die productiviteitsvereisten voldoet, vindt geen werk. Een grote groep mensen leeft daardoor van een uitkering, maar die ligt relatief laag, waardoor hun risico op armoede groot is", aldus Van Dam.
213 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Bamps

  De politiekers hebben wel het nodige geld om de volksverhuizers te eten en drinken en warm onderdak aan te bieden.De Belgen zelf zijn tegenwoordig maar tweederangsburgers.

 • danny janssens

  de reden is simpel : vroeger volstond een voltijdse job om rond te komen, dat is niet langer het geval. Dus het gaat zeker niet alleen om allochtonen, al zijn deze natuurlijk kwetsbaarder zeker als ze nog niet lang in het land verblijven en de tijd niet gehad hebben zich te nestelen en zich aan te passen

 • Fons Casteels

  Dit is de logica zelve. De laatste 10-15 jaar is onze bevolking aangegroeid met een recordaantal nieuwe Belgen. En die zijn, door om diverse redenen, kansloos op de arbeidsmarkt: taalachterstand, gebrek aan opleiding, conflict van beide culturen. En gelukkig verdient iemand die gaat werken, meer dan iemand die thuis in de zetel zit. Anders gaat er niemand nog werken.

 • Jo Hendrik

  Dank u regering en fiscus

 • Jules Vermeers

  Ze hebben wel geld en 'gratis' voor alles, buiten hun mensen hier, die kunnen betalen en als ze in de miserie komen door al dat betalen mogen ze hun plan trekken maar als je van elders komt ho maar dan kan het niet op alles voor niks de Belg betaald.