Armen stappen voortaan in groep naar de rechter

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
Het Netwerk tegen Armoede, dat een zestigtal Vlaamse en Brusselse armoedeorganisaties verenigt, zal voortaan in naam van groepen gedupeerden in armoede naar de rechter kunnen stappen. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Een incassobureau dat bij een schuldinning 10 euro te veel aanrekent. Of een krediet­verstrekker die onvoldoende informeert over de risico's. Voor personen met beperkte middelen is de drempel erg hoog om bij zulke schendingen van hun consumentenrechten naar de rechter te stappen. Zo wegen de kosten haast nooit op tegen de baten, terwijl de nadelige gevolgen van zulke inbreuken voor hen relatief groter zijn dan die voor gemiddelde burgers.

Class action

Maar het Netwerk tegen Armoede kan nu dus in naam van groepen gedupeerden in armoede naar de rechter stappen. Minister van Economie Kris Peeters erkende het als vereniging die een zogenaamde vordering tot collectief herstel of 'class action' kan instellen. Tot nu toe heeft alleen de consumentenorganisatie Test Aankoop zulke rechtsvorderingen aangespannen.

Els Vandensande, juriste bij het Netwerk, spreekt van een "belangrijke stap". "Het versterken van toegang tot justitie is een essentieel middel in de strijd tegen armoede."
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Vermeersch

  Er zijn armen en armen. Peeters erkent 60 organisaties X leden voor stemmenwinst. Die meestal linkse organisaties met dure advocaten e.a. specialisten zouden kunnen bijdragen door hun dotaties af te staan aan de echte armen. Verminder de berg van uitkeringen en de armoede wordt veel kleiner.

 • rik lagrou

  Het is net zoals interim-bureau die deel van loon van mensen inpalmt Incassobureau zou nooit mogen bestaan wie zijn factuur niet wil-kan betalen rechtbank + minder deel van uw uitkering En max 1/3 van netto inkomen uitlenen +1/3 voor lening huis nooit meer!!Maar ja regering doet goed mee met hun nieuwe regel geen voorschot bij de spoed en daarna kunnen mensen die ziekenhuiskost van 20€ niet meer betalen

 • Richard Roose

  ZESTIG organisaties ???? Wie betaalt dat allemaal ??

 • ivan lindekens

  een vet varken weet niet dat een mager varken honger lijdt

 • Raoul Rouma

  Ze zouden beter naar de grote behoeder van het vaderland trekken. Daar is schijnbaar zeer veel geld voor marmeren badkamers en liters verf (30000 euro) voor een laagje verf. Dit sponsorgeld zou de burger liever besteden aan deze mensen in de problemen en natuurlijk zelf gaan werken zou ook mogelijk zijn.