Armeens meisje (8) heeft “psychische problemen” door opsluiting in Steenokkerzeel, bevestigt kinderpsychiater

Centrum 127 bis in Steenokkerzeel.
BELGA Centrum 127 bis in Steenokkerzeel.
Anna-Maria Khmoyan (8), het Armeense meisje dat met haar gezin al drie weken opgesloten is in het terugkeercentrum 127 bis in Steenokkerzeel, ondervindt psychische problemen van haar verblijf daar. Dat blijkt uit het verslag van de kinderpsychiater, dat De Morgen kon inkijken. 

Een kinderpsychiater heeft Anna-Maria onderzocht in Steenokkerzeel. Hij stelde het begin vast van "een narcistische destabilisatie en identiteitsdestabilisatie alsook de tekenen van een onzekerheid (onveiligheid) van het kind". Die problemen zullen alleen nog toenemen, naarmate de opsluiting langer duurt, klinkt het. Volgens advocaat Bruno Soenen heeft het meisje nachtmerries, kan ze moeilijk inslapen en is ze angstig.

Het psychiatrisch verslag staat in schril contrast met de conclusie van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) dat Anna-Maria en haar tweejarig zusje geen schade ondervinden van hun verbleef in het gesloten asielcentrum.

Drie weken opgesloten

Het gezin Khmoyan verblijft al tien jaar in ons land. Een asielaanvraag werd afgewezen, en bij een poging tot uitwijzing in 2014 sloeg het gezin op de vlucht. Het gezin zit intussen ruim drie weken opgesloten in Steenokkerzeel. Morgen doet de rechtbank van Antwerpen uitspraak over het verzet dat DVZ heeft aangetekend tegen de opschorting van de uitwijzing die vorige week werd toegekend.
41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Peeters

  Waarom is het toch zo moeilijk om de wetten te respecteren? Meestal hebben de ouders zelf de situatie waarin ze zitten veroorzaakt.

 • Ivo Vandeneynde

  Hoe erg ook, ze waren uitgeprocedeerd en moesten terug. De ouders zijn grotendeels verantwoordelijk. De familie nu asiel geven, zorgt voor een aanzuigeffect en zal alleen maar meer ouders met kinderen doen profiteren van het systeem.

 • Eida Lam

  Jef Loot: ik ook maar wel om heel andere redenen als u vermoed ik. Ik ben beschaamd dat ons gerecht het jarenlang heeft mogelijk gemaakt om verder te procederen terwijl ze na hun uitwijzingsbevel ONMIDDELIJK het land zouden hebben moeten verlaten.

 • Karl Huysmans

  En weer worden de kinderen gebruikt om hun eigen welzijn. De ouders van mwanda hebben ook hun eigen kind geofferd voor hun eigen welzijn.

 • Dirk Van Den Bossche

  Dan heeft dat meije hulp nodig van een goede arts, want een arts- minister heeft haar laten opsluiten en is hiervoor verantwoordelijk. Maggie veegt dus alle deontologische regels van haar beroep aan haar laars.