Armeens gezin met twee kindjes blijft opgesloten in asielcentrum Steenokkerzeel

Asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel.
BELGA Asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel.
Het Armeense gezin Khmoyan uit Borgerhout blijft opgesloten in het gesloten asielcentrum van Steenokkerzeel. De raadkamer in Antwerpen heeft hun verzoek tot invrijheidstelling vandaag afgewezen, meldt hun advocaat Bruno Soenen. Hij gaat tegen die beslissing in beroep.

De Khmoyans, een gezin met twee dochtertjes van twee en acht jaar oud, werden op 8 januari opgepakt en overgebracht naar het gesloten asielcentrum van Steenokkerzeel. Hun aanvraag tot regularisatie is geweigerd en ze hebben een uitwijzingsbevel gekregen. Hun advocaat heeft daartegen beroep aangetekend. 

Hij vocht ook hun opsluiting aan bij de raadkamer, maar ving daar vandaag bot. Ook tegen die beslissing gaat de advocaat in hoger beroep, waardoor nu de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling over het verzoek tot invrijheidstelling moet oordelen.

De ouders kwamen in 2009 naar België en beide kinderen werden hier geboren. Kinderrechtencommissaris Bruno Van Obbergen liet eerder al in de Gazet van Antwerpen optekenen dat hij niet te spreken was over de opsluiting van het gezin. Hij vond ook dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) het dossier zeer gebrekkig had afgehandeld, zonder rekening te houden met het belang van de kinderen.

Risico op trauma

Ook het Vlaams ExpertiseCentrum Kindermishandeling (VECK) is bezorgd over de positie van de kinderen. “De procedure voor uitwijzing en de uitvoering ervan houdt geen rekening met de kwetsbaarheid en de belangen van kinderen en heeft bij de kinderen in dit gezin duidelijk sporen nagelaten met risico op trauma”, stelt het expertisecentrum.

Photo News

“De afgelopen weken en de huidige situatie hebben een beklijvende indruk op hen gemaakt. Het plotse oppakken door politieagenten in uniform, het onderbrengen in een duidelijke context van gevangenschap, het transport naar de luchthaven om pas dan beroep aan te tekenen zijn procedurele elementen die niet in overeenkomst zijn met de belangen van deze kinderen en een fundamenteel onveiligheidsgevoel creëren.”

Het VECK stelt ook dat de kinderen intussen al veel langer in gevangenschap blijven dan wettelijk voorzien. “Inspanningen van het personeel van het centrum 127bis voor een humane opvang kunnen deze structurele gegevenheden niet ongedaan maken.”

Petitie

Basisschool De Reuzenpoort in Borgerhout, waar het 8-jarige dochtertje Anna-Maria school loopt, vindt het onmenselijk dat het gezin wordt teruggestuurd en startte allerlei acties, waaronder een petitie tegen hun uitwijzing. 

Photo News10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dominique castelein

  allemaal onmiddellijk opsluiten,de asielprocedure nagaan,komen ze in aanmerking,OK,komen ze niet in aanmerking,vliegtuig op op kosten van hun ambassade,zal zeer snel gedaan zijn om naar hier te komen,vroeger,onder verhofstadt,lefden ze in hotels,sedert TF zijn die luxe ressorts opgedoekt,TF moet snel terug komen

 • Raoul Rouma

  Maggie zal haar kar weer draaien! Indien het verzet nog wat toeneemt en de verkiezingen voor de deur zal ze wel toegeven en een pluim voor menselijkheid krijgen. Dat die procedures zo lang moeten aanslepen begrijp ik niet, er is hier voor het zotste eerst een wet maar hier verbrand niemand graag zijn vingers aan.

 • Karl Huysmans

  En weer worden de kinderen gebruikt om de fouten van de ouders recht te trekken.

 • Patrick De pauw

  Hoe is dat mogelijk van die advocaten?blijven beroep aantekenen tot als zij hun zin krijgen,ik vind dat dit max 3x mogelijk mag zijn,nee is nee en basta,wie betaald die klootzakken die hier de beslissingen van rechters blijven aanvechten?waarom moeten zij steeds die beslissingen tegenwerken?ons land dient eigenlijk alleen maar om die soort op te vangen?en er wordt misbruik gemaakt door die advocaten men moet dit aan banden stellen!

 • Peeters Freddy

  Ze zijn 10 jaar illegaal in het land en nu maar beroep aan tekenen. Wie betaald die advocaat trouwens en van wat hebben die Armeniërs geleefd.