Arme Belgen hebben veel hoger sterfterisico dan rijke Belgen

Shutterstock
Arme Belgen hebben een slechtere fysieke en mentale gezondheid dan rijke Belgen. Dat blijkt uit een studie van het Intermutualistisch Agentschap (IMA), dat gegevens van de ziekenfondsen in ons land analyseert.

Mensen die in de armste wijken wonen, hebben volgens de studie een 56 procent hoger risico om binnen het jaar te sterven dan mensen die in de rijkste wijken wonen. Tegenover de algemene Belgische populatie is het sterfterisico van de armste Belgen 22 procent hoger.

“De resultaten laten geen twijfel. De ongelijkheden tussen de armsten en de rijksten worden alsmaar duidelijker", stelt het IMA. "Wie arm is, wordt meer geconfronteerd met ernstige en chronische ziektes en heeft meer kans om in invaliditeit terecht te komen.”

Preventie is minder effectief lager op de sociale ladder, blijkt ook. “En zelfs wanneer de mogelijkheid bestaat van gratis preventieve zorg (bevolkingsonderzoeken, preventieve tandheelkundige zorg voor kinderen), vormt dit geen garantie voor een effectieve en gelijke toegang voor iedereen.”

Voorkeur voor huisbezoeken

Goed nieuws is dat er op vlak van huisartsgeneeskunde geen ongelijkheid is, behalve dan dat minder bevoorrechte bevolkingsgroepen een voorkeur hebben voor huisbezoeken. Die zijn nochtans duurder dan een raadpleging in het kabinet van de huisarts.

Het IMA pleit ervoor om gezondheidszorg in al het beleid in rekening te nemen. Ongelijkheid in de gezondheidszorg is het gevolg van alle sociale ongelijkheid in de samenleving, luidt het. “Het is dus noodzakelijk om de algemene levensomstandigheden, de huisvesting, de kinderopvang, de toegang tot de arbeidsmarkt, het onderwijs, het milieu (materieel, sociaal en cultureel), enzovoort... te analyseren en in vraag te stellen.”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Koos Dirkse

  Is toch logisch. Mensen in de armste wijken hebben vaak de zwaarste fysieke beroepen. Weinig geld om goede (ver)zorg(ing) te nemen en werken vaak meer en langer om hun hoofd boven water te kunnen houden!

 • Gino Denil

  Als we het over een probleem hier hebben hoeven we daarom nog niet de problemen van de ganse wereld er bij te betrekken, François Nuyts. Bovendien verrechtvaardigen die de problemen hier nog niet. Die armere die vroeg sterven werken en betalen pensioenbijdragen voor die rijkere hoger opgeleide met een witte boord job die lang leven.

 • johan vervoort

  De rijken hoeven zich niet krom te werken om iets te hebben aan het einde van de maand, heeft geen onnodige stress op de werkvloer of om de eindjes aan elkaar te knopen , kunnen zich permitteren om de beste ziekenhuizen te betalen, kunnen zich permitteren om her gezondste voedsel te eten, enz... . De armen lopen enkel en alleen rond op de wereld om de rijken te dienen, het enige waar je als gewone mens tegenwoordig toe dient is geld opbrengen, voor zowel de staat , de multinational, je baas etc,

 • Lilly Daems

  Dat is dan 98% van de Belgen . Want als je RIJK verstaat als RIJK (véél centen in overvloed) . Dan gaat 2% snel dood zijn . Waarom dan nog belastingen betalen ?

 • François Nuyts

  En arme Duitsers , Nederlanders , Fransen , Denen , Zweden Italianen enz ook natuurlijk .Of is het weer alleen in Belgié dat dit het geval zou zijn ...