Armand De Decker ontkent ontvangst 700.000 euro in ruil voor wetswijziging

BELGA
Oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker ontkent dat hij ruim 700.000 euro ontvangen heeft in ruil voor zijn hulp om in 2011 de wet die de strafrechtelijke minnelijke schikking uitbreidt, zo snel mogelijk door het parlement te loodsen. Op die manier zou de Kazachse miljardair Patokh Chodiev, die in het Tractebel-schandaal verwikkeld was, van de wet gebruik kunnen maken. Het was toenmalig Frans president Nicolas Sarkozy die De Decker de vraag gesteld zou hebben in het kader van de verkoop van (Franse) helikopters aan Kazachstan. Het dossier werd vandaag opnieuw opgerakeld door het satirische blad Le Canard Enchaîné.

Volgens het blad kwam de vraag voor een wetsaanpassing van de Kazachse president Noersoeltan Nazerbajev omdat een aantal Kazachse zakenmannen, zoals de genaturaliseerde Belg Patokh Chodiev, genoemd werden in het gerechtelijk onderzoek in de zaak-Tractebel. Chodiev was een van de eersten die van de nieuwe wet profiteerde. MR-politicus Armand De Decker, die toen ondervoorzitter van de Senaat was, zou voor zijn diensten 734.346 euro gekregen hebben, stelt Le Canard.

Het Brussels parlementslid en burgemeester van Ukkel ontkende het verhaal andermaal in een gesprek met Belga. Hij herinnerde eraan dat hij als advocaat was tussengekomen in het dossier Chodiev, op basis van zijn ervaring als advocaat (sinds 1973) en een internationale politieke carrière waardoor hij Tractebel is gaan volgen in de jaren 90 van toenmalig premier Jean-Luc Dehaene. In de affaire Chodiev "was er het risico van verjaring en de redelijke termijn. De advocaat-generaal met wie ik onderhandelde wist dat en toch heeft hij de transactie ter sprake gebracht, goed wetende dat de wet op het punt stond aangepast te worden", verduidelijkte de oud-senator en gewezen minister. De wet kwam er op vraag van justitie en bracht in 2014 500 miljoen euro op.

Armand De Decker ontkent ook elke druk vanwege de Franse oud-president Sarkozy. "Ik ben het beu een zijdelings slachtoffer te zijn van Franse journalisten die Sarkozy willen schaden. Ze wisten niet dat ik gedurende acht jaar als voorzitter de behoeder van de deontologie in de Senaat was", verdedigt hij zich. Volgens hem zoeken ze hem omdat hij zowel advocaat als parlementslid geweest is. Maar ook Herman De Croo of Roger Lallemand waren in dat geval, aldus nog De Decker.

Le Canard Enchaîné rakelde het dossier opnieuw op nadat het Franse gerecht de opheffing vroeg van de parlementaire onschendbaarheid van een senator die dicht bij Sarkozy staat.

Ik ben het beu een zijdelings slachtoffer te zijn van Franse journalisten die Sarkozy willen schaden

Armand De Decker