Ardense Jagers vanaf januari vier maanden op missie in Estland onder Brits commando

Illustratiebeeld
Belga Illustratiebeeld
België zal vanaf januari ongeveer 250 militairen van de Landcomponent naar Estland sturen, waar ze voor het eerst deel zullen uitmaken van een multinationaal bataljon onder Brits commando. Het bataljon wordt ingezet in het kader van de 'enhanced Forward Presence' (eFP), de versterking van de oostflank van de NAVO in de Baltische staten en Polen.

België neemt sinds 2017 deel aan de versterking van de oostelijke NAVO-flank. De verdragsorganisatie ontplooide vier multinationale bataljons in Estland, Letland, Litouwen en Polen - op een roterende basis.

Het Belgische leger maakt tot op heden altijd deel uit van de 'Battle Group' die Duitsland leidde in het Litouwse Rukla. Deze keer besliste de regering, op voorstel van het ministerie van Defensie, om voor het eerst soldaten in te zetten in het Britse bataljon in het Estse Tapa. De militairen komen vooral uit het bataljon Ardense Jagers uit Marche-en-Famenne. 

Volgens verschillende militaire bronnen gaat het erom “aan te tonen dat de militaire samenwerking met het Verenigd-Koninkrijk binnen de NAVO ook na de brexit zal worden voortgezet”.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Paul Philippaerts

    Te gek voor woorden, denk de eu echt dat ze de russen imponeren met hun oorlogje spelen. Het leger gooit al genoeg geld over de balk. En het resultaat is telkens -100. Kijk maar eens naar de bemoeienissen van de amerikanen, wat die hun tussenkomsten hebben opgeleverd, met uitzondering van de wapenverkopen.

  • Henri Dederen

    Goed dat we Estland, Letland, Litouwen gaan versterken want een groot deel van hun bevolking is daar al vertrokken.