ArcelorMittal vindt koper voor Luikse staalfabrieken: ongerustheid bij vakbonden

AFP
ArcelorMittal heeft een koper gevonden voor een aantal van zijn staalactiviteiten in het Luikse. Dat meldt de staalgigant in een persbericht. Het Britse Liberty House heeft een bindend bod uitgebracht. Bij de vakbonden heerst er ongerustheid.

Het gaat om Ferblatil in Tilleur en de galvanisatielijnen 4 en 5 in Flémalle. Onder druk van de Europese Commissie moet het bedrijf bepaalde activiteiten van de hand doen, omdat het na de overname van het Italiaanse Ilva een monopolie dreigt te krijgen op bepaalde lijnen. Ook in andere landen zette het bedrijf activiteiten in de etalage.

Ongerustheid

De christelijke vakbond vreest dat de overnemer, die de afgelopen jaren meerdere failliete of gesloten ondernemingen overnam, niet in staat zal zijn financiële garanties te bieden en het voortbestaan van de Luikse sites in Tilleur en Flémalle te garanderen. “De strategie van dit Engelse bedrijf doet ons denken aan wat ArcelorMittal 20, 25 jaar geleden ontwikkelde”, aldus vakbondsman Jordan Atanasov.

De vakbonden hebben nog geen informatie over het businessplan of het sociale beleid van de eventuele overnemer. Ze willen weten waarom ArcelorMittal voor een weinig gekende speler in de sector koos. De christelijke vakbond beklemtoont ook dat het Duitse Salzgitter meermaals technici naar de Luikse sites stuurde, terwijl Liberty House zich tevreden stelde met één enkel bezoek.

De socialistische vakbond wijst er dan weer op dat de financiering van de Engelse operator uit pensioenfondsen komt. De vakbonden stellen dat er heel wat vragen zijn die moeten beantwoord worden, vooraleer de overname definitief is. Ook rekenen ze op de Europese Commissie om een oogje in het zeil te houden.

Begin volgende week staat een nieuwe buitengewone ondernemingsraad op agenda, met vertegenwoordigers van Liberty House.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dan Midden

  geert vingerhoets: volledig akkoord, waarom geven de vakbonden niet het goede voorbeeld, ze weten het toch altijd beter, laat ze het eens bewijzen

 • geert vingerhoets

  waarom nemen de vakbonden die twee lijnen dan zelf niet over dan zouden ze bewijzen dat ze ook maar iets begrip hebben voor het personeel

 • Rigobert Deleu

  Ze kunnen weer staken tot het faillissement . Waalse specialiteit .

 • ingrid grieten

  Waarom zouden vakbonden informatie over het businessplan en het sociale beleid moeten hebben? Zijn zij mede-aandeelhouder? Een businessplan is interne bedrijfsinformatie en het sociale beleid moet volgens de wettelijke regels.