Arbeiders garagesector mogen weldra 2 uur per maand afwezig zijn voor dringende privézaken

photo_news
Arbeiders in de garagesector mogen binnenkort 2 uur per maand "microafwezigheid" aanvragen voor dringende privézaken. Zo moet de balans tussen werk en privéleven verbeterd worden, schrijft De Tijd.

Bedienden kunnen dankzij telewerk even het werk verlaten om naar de tandarts te gaan of thuis een reparateur binnen te laten. Arbeiders hebben dat privilege niet. Werkgevers in de garagesector willen daar een mouw aan passen met het systeem van "microafwezigheid". Zo kunnen arbeiders per maand twee uur afwezig zijn zonder loon te verliezen. Ze moeten die tijd nadien wel inhalen. De werkgever moet vooraf zijn toestemming verlenen, maar werknemers hoeven geen bewijs voor te leggen. 

Januari

De maatregel is een onderdeel van de kader-cao die de werkgevers en de vakbonden van de sectoren autohandel, koetswerk (carrosserie) en metaalhandel onlangs hebben gesloten. Tegen eind dit jaar willen de sociale partners de regel uitwerken in deelakkoorden, zodat de maatregel in januari ingevoerd kan worden.


De christelijke vakbond beklemtoont dat er nog geen akkoord is, al vindt de bond het op zich een goed idee. De vakbonden vrezen naar verluidt wel dat werkgevers de regel zullen misbruiken om arbeiders naar huis te sturen als er weinig werk is.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • karel vandamme

  @walter mertens: waarom zouden dat overuren zijn? Het zijn inhaaluren...

 • Ludwig Vanden Boer

  Ik woon op een uur en half van mijn werk dus kan ik die tijd gebruiken om een toertje te rijden en terug aan het werk te gaan.

 • Jan Verstrepen

  Met de komst van de elektrische auto zullen ze wel meer dan 2h per week thuis zitten, daar is geen onderhoud meer nodig, of ware het de peperdure batterijen vervangen maar dat kan bijna iedereen dus......

 • Benny Deridder

  Walter, je moét dat niet doen hé ? Neem gerust een halve dag verlof als je dat liever hebt.

 • Febe Chapin

  Wat krijg je gedaan in 2 uur?