Appel- en perenteelt en rundveehouderij erkend als sectoren in crisis

Voorzitter van sectorvakgroep fruit Luc Borgugnons.
Foto Bollen Voorzitter van sectorvakgroep fruit Luc Borgugnons.
Minister van Landbouw Denis Ducarme heeft de rundvleessector en de appel- en perenteelt erkend als sectoren in crisis. Naar gelang hun situatie kunnen de landbouwers aanspraak maken op een vrijstelling, vermindering of uitstel van hun sociale bijdragen.

De rundveehouders hebben sterk te lijden onder de veranderende eetgewoonten. De vleesconsumptie is de afgelopen vijf jaar met ongeveer een kwart gedaald in België. Dat heeft ook geleid tot een daling van de prijzen die de veehouders krijgen voor hun dieren. Door de hoge prijzen van veevoeder, onder meer door de droogte, stijgen tegelijk hun kosten. De recente terugkeer van blauwtong, hoewel niet gevaarlijk voor de menselijke gezondheid, is een extra klap voor de sector, aangezien de ziekte kan leiden tot rendementsverlies.

Lagere prijs

De telers van appelen en peren hebben dan weer te lijden onder een prijs die 23 procent lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Met de huidige prijs kunnen de boeren hun productiekosten niet langer dekken. Begin maart 2019 werd de voorraad appels in België geschat op 100.000 ton, wat betekent dat 36 procent van de oogst niet verkocht is.

Beide sectoren worden daarom erkend als sector in crisis tot eind 2019. Afhankelijk van hun situatie kunnen de landbouwers aanspraak maken op een vrijstelling van sociale bijdragen. Anderen kunnen een vermindering van hun sociale bijdragen krijgen of een uitstel van betaling voor de resterende kwartalen van 2019.

"Deze maatregel zal onze producenten van zuurstof voorzien en vormt een aanvulling op andere steunmaatregelen", zegt Ducarme. "Ik denk in het bijzonder aan het recente horecacharter, waarbij onze restauranthouders zich ertoe hebben verbonden om Belgisch rundvlees meer bij de consument te promoten.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vanrijkel hubert

  nog een beetje meer luisteren naar trump

 • geert calu

  zijn het de ondernemers niet die de risico's dragen? hier wordt het weer afgewenteld op de belastingbetaler

 • Joske Vermeulen

  e rijkste burgers van Haspengouw hebben zich kunnen kronen tot sukkelaars en rijven dus weer de subsidies binnen en vrijstellingen bekomen! Het staat hier vol met Russische vrachtwagens die fruit komen ophalen!

 • SAM Bedfort

  De EU verbiedt de handel met Rusland en nu moeten ze dit doen. Of hoe maak je jezelf belangrijk? De EU doet meer kwaad dan goed voor Europa.

 • Germain De Block

  En toch zie je ze altijd maar uit bereiden en grotere woningen zetten.vermindering van sociale bijdragen en bouwen met het geld van de brave burger die de subsides betaald