Appartementen veroveren Vlaams platteland

Een appartementscomplex in Japan. Gezinsverdunning en de hoge vastgoedprijzen hebben de opmars van appartementen versneld.
Tetsuya Hashimoto / National Geographic Travel Photographer of the Year Een appartementscomplex in Japan. Gezinsverdunning en de hoge vastgoedprijzen hebben de opmars van appartementen versneld.
In België zijn er sinds 2005 367.000 appartementen bijgekomen, waarvan 225.000 in Vlaanderen. Dat blijkt uit een analyse van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) waarover De Tijd vandaag schrijft.

De meeste appartementen komen erbij in de grote steden, maar nergens winnen ze zo snel aan belang als in de kleinere gemeenten. In de 25 procent kleinste gemeenten verdubbelde hun aantal in twaalf jaar tijd van 11.000 naar 22.000. In Bredene ging het aandeel van de appartementen van 26 naar 39 procent, ten koste van huizen. In Beernem ging het van 3 naar 10 procent.

Hoge vastgoedprijzen

Gezinsverdunning (de afnamen van het aantal mensen per woning) en de hoge vastgoedprijzen hebben de opmars van appartementen versneld. "Ook kleinere steden en gemeenten maken werk van hun kernversterking door meer appartementen", zegt VCB-topman Marc Dillen in de krant.

In veel grote steden daalt het aantal huizen door sloop en verdichting.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Meuleman

  Herzele, ooit een mooie plattelandsgemeente is totaal verloederd door de appartementsbouw. Elke open plek wordt volgebouwd met appartementen die dan nog voor de helft blijven leegstaan, alle sociaal leven is bijna verdwenen. Dat is de kost die dat meebrengt.

 • Gerry Cle

  Gezinnen worden alsmaar kleiner en mensen worden alsmaar ouder. Grote gezinnen zijn tegenwoordig zeldzaam. Vrijstaande woningen met een grote tuin zijn haast onbetaalbaar. Geen wonder dat kleine, betaalbare woongelegenheden in trek zijn. Jammer dat er zoveel banale appartementsblokken worden neergepoot en zo weinig projecten met een meerwaarde voor mens en omgeving.

 • Stef Debever

  Ouderen en bejaarden willen van hun grote woningen af, en kopen maar al te graag een appartement. Met de vergrijzing die bezig is, lijkt mij het dus logisch dat er meer appartementen komen. Zeker in Bredene. Alle "arme" Belgen willen een appartementje aan de zee. En maar klagen en zagen.

 • Daniël Gyssens

  Het is inderdaad een triestige evolutie in ons land .Alles wordt kapotgebouwd tot groot jolijt en profijt van de betonboeren.En ook vele gemeentebesturen doen er aan mee want het brengt een hoop geld op(taksen en belastingen).Binnenkort leven we met zijn allen in Betonland.

 • Marc Van Den Berghe

  Appartementsgebouwen horen in steden. Het probleem is echter gekend: Stedenbouw verzuipt in bureaucratie, maar ontbeert intelligentie en autoriteit en functioneert dus niet consistent. In zo'n hofhouding halen Projectontwikkelaars en Opportunisten hun slag altijd thuis.