Appartement huren kost gemiddeld 700 euro

Gemiddeld kost een huurappartement in Vlaanderen maandelijks zo'n 700 euro. Archieffoto.
photo_news Gemiddeld kost een huurappartement in Vlaanderen maandelijks zo'n 700 euro. Archieffoto.
Wie vandaag op de private huurmarkt in Vlaanderen een appartement huurt, betaalt daar gemiddeld 700 euro per maand voor. Dat blijkt uit cijfers van de Confederatie van Immobiliënberoepen van België (CIB) waarover De Tijd vandaag bericht.

Jaarlijks worden in Vlaanderen 80.000 à 100.000 huurcontracten afgesloten. De huurmarkt is een weinig transparante markt. In tegenstelling tot de verkoopprijzen van woningen waren er tot nu toe geen representatieve cijfers voor de hele Vlaamse huurmarkt. De CIB analyseerde daarom 36.000 huurcontracten die in 2018 via een vastgoedkantoor werden afgesloten.

Sterk variërende prijzen

Uit die analyse blijkt voorts hoe sterk de huurprijzen in Vlaanderen variëren. Van de 13 Vlaamse centrumsteden is de gemiddelde huurprijs met 872 euro het hoogst in Antwerpen. Daarna volgen Leuven (811 euro), Mechelen (772 euro) en Gent (762 euro). De andere centrumsteden zitten onder het Vlaams gemiddelde van 700 euro.

De top vijf van de duurste gemeenten in Vlaanderen wordt aangevoerd door Wezembeek-Oppem, Knokke-Heist en Kraainem, met gemiddelde huurprijzen voor een appartement van boven 1.000 euro per maand. Voor de laagste huur moet men in Menen (525 euro) zijn.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  De huurprijzen in Belgie houden al jaren gelijke tred met de inflatie en kwaliteitsverbeteringen. Huren is dus reeel helemaal niet duurder geworden. De huurprijzen liggen hier ook gevoelig lager dan in het buitenland. Dat laatste vooral wegens aanbodgebrek aldaar wegens te hoge belastingen op huren.

 • Lennert Van Betten

  Pierre, de werkelijke huurinkomsten worden niet belast, enkel op uw ki dat van 1975 dateert, huurinkomsten worden dus amper belast.

 • Lennert Van Betten

  Pieter de Ruyter, babyboom generatie koopt al het vastgoed op omdat ze zichzelf nog meer willen verrijken op de kap van de jongeren. Aankoop van een tweede huis in hetzelfde land zou verboden moeten zijn. Wees blij met het huis en spaargeld dat je al hebt, stop met te denken dat je rijk moet zijn.

 • rik lagrou

  Nu is te laat men heeft toestemming om huizen in appartementen verdelen zodat eigenaars huurprijs *3 Nu is airbnb niet op 31%belasten zoals staatkasbon Dus minder betaalbare woonst Als je 1500€ met dienstencheque mag verdienen van parlementsleden dan kan max500€ huur betalen Daar zorgen de parlementsleden niet voor Zelfs hun eigendommen duur verhuren!

 • stefan ceulemans

  Alles is te duur alles