Apothekers verkopen geen handgels aan particulieren, paracetamol beperkt tot één doosje

In deze Izegemse apotheek werd ook extra bescherming geplaatst.
Maxime Petit In deze Izegemse apotheek werd ook extra bescherming geplaatst.
Apothekers verkopen de alcoholgels die ze zelf maken niet aan particulieren. Ook voor mondmaskers kan je nog steeds niet terecht bij de apotheek. "Voor maskers en handgels moet je niet komen of bellen", benadrukt Lieven Zwaenepoel van apothekersbond APB.

Omdat desinfecterende gels massaal de deur uit vlogen vanwege het coronavirus, werden er een reeks uitzonderingsmaatregelen ingevoerd. 

Maatregelen 

Om het aanbod te verzekeren, mogen apothekers ethanol nu zelf verwerken tot handgels. Maar die mogen niet verkocht worden aan particulieren, benadrukt Zwaenepoel. "Ze mogen enkel gebruikt worden om zorgverstrekkers te bevoorraden. Zelfs aan mensen met andere essentiële beroepen mogen we ze niet meegeven.”

Ook rond het pijnstillend en koortsverlagend medicijn paracetamol zijn er maatregelen van kracht. "Na de irrationele stormloop van maandag hadden we zelf al een richtlijn uitgevaardigd aan apothekers om de hoeveelheid per persoon te beperken", zegt Zwaenepoel. "Sinds gisteren (donderdag, red.) is er ook een dwingende richtlijn van het FAGG (federaal geneesmiddelenagentschap, red.).”

De richtlijn zegt ook om de aankoop in het patiëntendossier te registeren, zodat mensen niet elke dag één doosje kunnen komen halen

Lieven Zwaenepoel

Het FAGG legt op dat apothekers nog slechts één doosje paracetamol per gezin mogen verkopen. "De richtlijn zegt ook om de aankoop in het patiëntendossier te registeren, zodat mensen niet elke dag één doosje kunnen komen halen. Daarnaast vraagt het FAGG om enkel kleine verpakkingen te geven."

Voldoende voorraad

Zwaenepoel benadrukt dat het niet nodig is om paracetamol in te slaan. "Apotheken blijven open en er is voldoende voorraad", zegt hij. "Stockeer de medicijnen niet, want dan dreigen mensen die ze echt nodig hebben, er niet meer aan te kunnen raken.”

De apothekersbond herhaalt tot slot nogmaals dat mensen met symptomen van het coronavirus, eerst moeten bellen voor ze naar de apotheker komen. "Bel ook alleen in dat geval, anders staan de lijnen roodgloeiend", zegt Zwaenepoel. "Andere mensen kunnen gewoon langskomen.”
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric maier

  ontsmetting gel is makkelijk zelf te maken. je moet enkel een beetje moeite willen doen en wat basismateriaal hebben. of als je iemand kent die zelf wijn etc op persoonlijke schaal distileert, die zal nu wel zelf handgel aan het maken zijn..

 • Andy De Schieter

  Ik ben van nature een hamsteraar en heb altijd een doos of 10 dafalgan staan, net zoals medicatie voor migraine, ook altijd een doos of 10. Ik koop altijd met grote aantallen en ben nu blij dat ik dat altijd gedaan heb. Ik kan makkelijk een jaar niet naar de winkel gaan maar ik doe het nu toch om gewoon aan te vullen.

 • Gunter Verleyen

  En van wat nu allemaal gehamsterd wordt gaat na de Corona met hopen in de vuilnisbak

 • Ian Vandenbossche

  De media zetten aan tot hamsteren door beelden van hamsteraars te verspreiden. Daardoor denkt iedereen dat er snel een schaarste zal komen en ... iedereen gaat dan massaal hamsteren. Trouwens, misschien is hamsteren net goed nu, je moet dan veel minder de straat op en vermijd het gevaar op besmetting.

 • Emi De graeve

  maak uwe gel zelf ! En voor de rest komt alles terug : ook de schermen. Binnenkort weer loketten ipv open bureaus in de openbare gebouwen.