Apotheker schuldig bevonden aan dubbele moord door vergiftiging

Marc Van Overschelde, de apotheker die veroordeeld werd voor de moord op zijn twee vroegere partners.
PHOTO_NEWS Marc Van Overschelde, de apotheker die veroordeeld werd voor de moord op zijn twee vroegere partners.
Marc Van Overschelde, de 47-jarige Gentenaar die beschuldigd werd van moord op zijn 45-jarige vriendin Veerle Criel in 2013 en op zijn 34-jarige vrouw Hanane Jouami in 2009, is gisteravond schuldig aan dubbele moord door vergiftiging. Dat heeft de jury van het Gentse hof van assisen beslist. Van Overschelde bekende dat hij Criel had vergiftigd, maar hield vol dat zijn eerste vrouw zelfmoord pleegde.

Van Overschelde zit sinds mei 2013 in de cel op verdenking van moord, nadat het lichaam van Veerle Criel ontdekt werd in het kanaal Gent-Brugge in Lovendegem. Hij bekende dat hij de vrouw had vergiftigd en haar lichaam in het water had gedumpt. Tijdens het onderzoek naar het verleden van de man werd de dood van zijn eerste vrouw Hanane Jouami in augustus 2009 opnieuw onderzocht. Beide vrouwen kwamen om na het innemen van barbituraten, maar de voormalige apotheker hield vol dat zijn eerste vrouw zelfmoord pleegde.

De burgerlijke partijen en het openbaar ministerie hadden de jury gevraagd om Van Overschelde schuldig te verklaren voor de twee feiten, maar de verdediging vroeg de vrijspraak voor het feit op Jouami.

De gezworenen hadden vijf uur nodig om tot de beslissing te komen. In het arrest over de schuldvraag verwezen de jury en het hof naar de barbituraten die in beide gevallen de dood hadden veroorzaakt. "Hij (Van Overschelde, nvdr.) wist dat de hoeveelheid dodelijk was en dat bewijst het oogmerk om te doden", aldus het arrest.

Wat Jouami betreft, oordeelde de jury dat het "uitgesloten is dat Hanane pentobarbital aanwendde om zichzelf te doden, een product waarmee ze niet vertrouwd was en dat aanwezig was in de capsules die de beschuldigde haar had gegeven". Het arrest verwees ook naar "de vaststelling dat Van Overschelde magistrale bereidingen voor haar deed" en de verklaring van de dochter van Hanane dat ze op de slaapkamer een handvol medicatie had ingenomen.

De barbituraten konden alleen aanwezig zijn "in de pillen die ze achteloos nam in bijzijn van haar dochter", aldus de gezworenen. Op het potje pentobarbital dat de beschuldigde aan de hulpdiensten overhandigde als het middel waarmee Jouami zich van het leven zou hebben beroofd, werd geen vrouwelijk DNA teruggevonden, motiveerde de jury nog.

Deze voormiddag wordt gepleit over de strafmaat. Van Overschelde riskeert levenslang.