Anuna zet Bart De Wever op zijn plaats: “Hij heeft de boodschap niet begrepen”

3.000 à 4.000 klimaatbetogers op straat in Antwerpen

Anuna De Wever van Youth for Climate.
Benoit De Freine Anuna De Wever van Youth for Climate.
Voor het eerst heeft een nationale klimaatmars plaatsgevonden in Antwerpen. Volgens de organisatie waren er 4.000 deelnemers, de politie houdt het op 3.000. “Onze boodschap aan de politici vandaag is: je kan blijven zagen dat we terug naar school moeten, of you can get to work”, zegt Anuna De Wever, die in een interview met VTM NIEUWS uithaalt naar Bart De Wever. Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) was opnieuw present. 

Het was de eerste keer dat de nationale betoging in Antwerpen plaatsvond. Eerder waren er wel al vier soortgelijke lokale initiatieven. De mars vertrok omstreeks 9.30 uur op het Operaplein en trok door de binnenstad naar de Groenplaats, waar De Wever en Thunberg de menigte toespraken.

“Veel te lang zijn politici en machtshebbers ermee weggekomen dat ze niets deden om de klimaatcrisis te bestrijden”, speechte het Zweedse klimaatmeisje. “Wij zullen ervoor zorgen dat ze daar niet meer mee wegkomen. Wij spijbelen omdat wij ons huiswerk hebben gemaakt en zij niet. Wij vechten niet voor onze toekomst, maar voor ieders toekomst en we zullen niet stoppen.”

Wij vechten niet voor onze toekomst, maar voor ieders toekomst en we zullen niet stoppen

Greta Thunberg
Aan de kop van de betoging wandelden het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg en Kyra Gantois en Anuna De Wever van Youth for Climate.
Photo News Aan de kop van de betoging wandelden het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg en Kyra Gantois en Anuna De Wever van Youth for Climate.

Zweeds klimaatmeisje

De persbelangstelling voor Thunberg was net als vorige week in Brussel erg groot. Tijdens de mars werd de Zweedse tiener daarom omsingeld door stewards, die met een lint iedereen op afstand hielden. 

De jonge organisatoren werden na de betoging niet ontvangen door burgemeester Bart De Wever. “Er is geen ontvangst gevraagd”, zo liet de N-VA-burgemeester gisteren al weten. Hij zei toen ook dat hij niet achter de spijbelacties staat en niet begrijpt dat sommige politici de spijbelacties wel aanmoedigen. “Het is niet omdat de puberteit betoogt dat de antwoorden van de politiek puberaal moeten zijn”, klonk het. De burgervader vertelde wel nog aan Belga dat hij de betogers op een ander moment en weg van alle camera’s wil ontmoeten voor een open gesprek.

Dit intitiatief is allesbehalve puberaal. Wij zijn keiverantwoordelijk en keigeëngageerd

Anuna De Wever (Youth for Climate)

“Verantwoordelijkheid”

In een interview met VTM NIEUWS zette bezielster Anuna De Wever vandaag haar naamgenoot op zijn plaats. “Dit intitiatief is allesbehalve puberaal. Wij zijn keiverantwoordelijk en keigeëngageerd, en we nemen het op voor onze toekomst. Dat hij (Bart De Wever, nvdr.) dat zo afwijst en zegt ‘jullie moeten terug naar school, jullie zijn doemdenkers’, betekent dat hij de boodschap niet doorheeft en dat hij de urgentie van het klimaatprobleem ook niet doorheeft.”

De jonge De Wever hoopt dat de N-VA-kopman “een beetje verantwoordelijkheid neemt om aan een ambitieus klimaatplan te werken, in plaats van te blijven zeggen dat we naar school moeten gaan”, zei ze nog. De burgemeester vindt dat hij zijn punt intussen al voldoende gemaakt heeft. “Oproepen om te staken en te spijbelen is volstrekt onverantwoord”, reageerde hij. 

LEES OOK. Bart De Wever: “Het is niet omdat de puberteit betoogt voor het klimaat, dat politieke antwoorden puberaal moeten zijn”

(Lees hieronder verder)

Thunberg werd omgeven door stewards en agenten om iedereen op afstand te houden.
Photo News Thunberg werd omgeven door stewards en agenten om iedereen op afstand te houden.

“Opwarming van 3 graden”

Antwerps Youth for Climate-bezieler Warre Germis haalde eveneens uit naar al wie de voorbije weken opriep om te stoppen met spijbelen. “Men wil ons wijsmaken dat wat we doen overdreven is, maar wat ik overdreven vind, is een klimaatopwarming van 3 graden waar we met het huidige beleid naartoe gaan. Er is een transitie nodig naar een ecologische maatschappij. De alternatieven zijn er, het draagvlak is er. Wat ontbreekt, is politieke moed. In Antwerpen krijgen we alvast de kans om mee te schrijven aan het klimaatplan en we gaan die kans grijpen. We moeten het beleid veranderen, nu”, aldus Germis. 

De alternatieven zijn er, het draagvlak is er. Wat ontbreekt, is politieke moed

Youth for Climate Antwerpen

3.000 à 4.000 betogers

Tot nu toe trokken de Antwerpse klimaatmarsen ‘slechts’ enkele honderden deelnemers, maar deze week stapten er volgens de politie zo’n 3.000 betogers mee. De organisatie spreekt van 4.000 deelnemers. Ook Peter Mertens (PVDA) en Bruno Tobback (sp.a) waren op het appel.

Voor Tobback was het al zijn zesde klimaatmars. “Als mensen op straat komen voor een betere wereld, wil en moet ik daar als sociaaldemocraat bij zijn”, aldus de voormalige minister van Leefmilieu. “Je moet tonen dat je aan die mensen hun kant staat.” Tobback vindt overigens dat de jongeren het volste recht hebben om te spijbelen. “Jongeren moeten de kans krijgen om uit de band te springen en om duidelijk te tonen wat ze willen.”

De eerste nationale betoging in de Scheldestad lokte zo’n 3.000 deelnemers, volgens de politie. De organisatie spreekt van 4.000 betogers.
BELGA De eerste nationale betoging in de Scheldestad lokte zo’n 3.000 deelnemers, volgens de politie. De organisatie spreekt van 4.000 betogers.

Louvain-La-Neuve

De hoge(re) opkomst van vandaag heeft allicht te maken met de komst van Anuna De Wever en Greta Thunberg naar Antwerpen. Het is de tweede keer dat de Zweedse tiener deelnam aan een klimaatbetoging in ons land. Vorige week was ze ook op post in Brussel. Morgen zal Thunberg meestappen in een klimaatmars in het Duitse Hamburg. Het meisje heeft momenteel schoolvakantie, en daarom heeft ze besloten in verschillende landen deel te nemen aan marsen van klimaatspijbelende jongeren, klinkt het op haar Twitteraccount.

De negende nationale klimaatmars van jongeren in ons land wordt volgende week donderdag gehouden in Louvain-La-Neuve (Waals-Brabant).

(Lees hieronder verder)

BELGA
BELGA

Eerste klimaatactie in Mechelen

In Mechelen vond deze voormiddag voor het eerst een klimaatmars plaats. Die lokte meer dan 1.000 deelnemers, laat de politie weten. Het ging om zowel leerlingen en hun leerkrachten, als om een kleine groep Grootouders voor het Klimaat. 

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) en verschillende schepenen waren aanwezig bij de aftrap, maar stapten zelf niet mee. De betoging werd afgesloten met een gezamenlijke speech van organisatoren Amina Vandenheuvel en Janten Versteele van Youth for Climate Mechelen.

“Wij staan hier en engageren ons en wat doen de politici? Politieke spelletjes spelen omdat ze elkaar het succes van de oplossing niet gunnen. We worden continu tegengewerkt met fake berichten, maar zolang je op de boodschapper kan schieten, moet je het niet over het probleem hebben.”

Volgende week, tijdens de Krokusvakantie, plant Youth for Climate Mechelen een actie rond zwerfvuil.

BELGA

Wij blijven wandelen, zolang jullie niet handelen

Youth for Climate Brussel

Zitstaking in Leuven
Op het Ladeuzeplein in Leuven hielden zo’n 150 scholieren en studenten een symbolische zitstaking. Ze eisten van politici afdoende maatregelen tegen de klimaatopwarming. “Als de regering na acht weken van protest op haar gat blijft zitten, doen wij dat ook”, aldus initiatiefnemer Aaron van Poecke.

Met de actie wou Students for Climate studenten en scholieren die niet de financiële middelen hebben om wekelijks in Brussel of elders te gaan betogen een alternatief bieden om hun ongenoegen te uiten. Ook dit keer hadden de actievoerders allerlei borden bij met daarop niet mis te verstane slogans zoals “Be part of a solution, not of pollution” en “Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is”.

De organisatie bereidt momenteel een nationaal klimaatmanifest voor. Hiertoe worden de komende weken in alle studentensteden infovergaderingen georganiseerd waar studenten hun mening kwijt kunnen. Op 15 maart komen alle actiegroepen samen om op basis van die vergaderingen één groot manifest op te stellen. 

In Leuven hielden de studenten een zitstaking.
Vertommen In Leuven hielden de studenten een zitstaking.

Spijbelaars in Brussel

Ook in Brussel kwamen vandaag klimaatjongeren op straat. Om 11 uur ging de betoging van start aan het Noordstation. Eindpunt was opnieuw het treinstation Brussel-Zuid. Volgens een officiële telling van de politie namen ongeveer 1.500 mensen deel.

5.000 betogers in Hoei

Onder de taalgrens, in Hoei (Luik), betoogden bijna 5.000 leerlingen van lagere en secundaire scholen deze voormiddag voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Een leerlingendelegatie was daarna uitgenodigd voor een ontmoeting met PS-burgemeester Christophe Collignon. In Luik daagde een 1000-tal klimaatbetogers op. Dat is een pak minder dan op 31 januari, toen ongeveer 15.000 mensen de straat opgingen.

Flop in Hasselt

In Hasselt lokte de klimaatbetoging amper een dertigtal betogers. Organisator Youth for Climate Limburg had nochtans gerekend op enkele honderden deelnemers. “Het is natuurlijk niet wat we hadden verwacht, maar we zijn hierdoor niet ontmoedigd. We blijven er honderd procent voor gaan”, aldus organisator Mete Topal.

De organisatie focust nu op de grote betoging van 15 maart, waaraan volgens de initiatiefnemers ook gele hesjes zullen deelnemen. “Dan gaan we voor een grote staking in Hasselt.”

Foto’s van de betoging in Mechelen:

BELGA
BELGA
BELGA546 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC VAN DER VEKEN

  Na de verkiezingen stopt dat gezaag vanzelf. Een nieuwe regering zonder de Groenen, (absoluut te vermijden dat die erbij zouden zijn). Indien de Groenen het voor het zeggen hebben verdwijnen de nog resterende grote fabrieken en de haven van Antwerpen wordt voor 75% gesloten, en we zullen ons moeten een paard en kar aanschaffen voor ons te verplaatsen.

 • pascal devillé

  U niet van de wijs laten brengen door negatieve reacties Anuna.Blijf spijbelen.Maar kom toch ook spoedig met concrete doelstellingen zodanig dat het moeilijker wordt voor de politiekers om rond de hete brij te blijven draaien.Bv.Milieuverwoestende produktiesystemen moeten via grote heffingen op vervuiling ecologischer worden.Lokale voedselproduktie via heffing bevoordelen tegenover intercontinentale, enz....

 • Albert De Vries

  @Geert Landsman "de regering weet helemaal niet of de stroom groen is, ze vertrouwen op het woord van de producenten dat het zo is." U kan alle info hierover vinden op de site van de vreg bij Groencheck van garanties van oorsprong. Het probleem is dat vooral Engie Electrabel het uitbreiden van interconnections van de Europese power grid blokkeert om hun machtspositie te behouden én Elia speelt mee. Waarom gaat dit voor aardgas wel goed ?

 • Lea Van Heybeeck

  Dat ze iets in gang gezet heeft dat is duidelijk en de meeste mensen staan hier ook positief tegenover, maar het blijven brossen is erover aan het gaan. Ze hebben hun punt gemaakt. Ze raakt nu te overmoedig en dit kan alleen maar negatief uitstralen naar wat eigenlijk haar bedoeling was!

 • Philippe Peeters

  Benieuwd of ze volgende week ook zo keiverantwoordelijk en keigeëngageerd gaat zijn. Of gaat ze dan op skilatten moeten ontspannen van de drukke weken.