Anuna De Wever na rapport van klimaatpanel: “Politici, nu is het aan jullie”

Anuna De Wever en Adélaïde Charlier van Youth For Climate hopen dat de politici de beleidsaanbevelingen van het Panel voor Klimaat en Duurzaamheid meenemen in hun beleid. “De experten hebben hun werk gedaan. Politici, it’s up to you now”, zei De Wever vandaag bij de voorstelling van het rapport van het expertenpanel. Dat kwam er op vraag van de klimaatjongeren.

De Wever en Charlier kregen het rapport van het expertenpanel overhandigd door de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck en klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele. Zij zitten het panel van een interdisciplinair team van meer dan 140 Belgische onderzoekers en wetenschappers voor. 

In het rapport worden 27 dringende beleidsaanbevelingen geformuleerd. "De klimaat- en duurzaamheidscrisis vraagt een urgent én een omvattend antwoord, waarbij op alle domeinen tegelijk dringend actie ondernomen moet worden", klinkt het. “Klimaatverandering is alleen te bestrijden met een systeemverandering.”

Elk beleidsniveau

Het panel stelt concreet dat klimaatbeleid zich niet kan beperken tot natuurbeleid of zelfs een uitstootbeleid, maar ook ruimtelijke ordening, productie- en consumptiepatronen, sociale rechtvaardigheid, een innovatiebeleid en beter, participatiever beleid en bestuur moet integreren. “Elk beleidsniveau zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen”, aldus van Ypersele. Zo moet de EU de ambities hoger leggen om het Akkoord van Parijs te respecteren. In België zou een Bijzondere Klimaatwet zorgen voor democratische legitimiteit en transparantie.

"De kern van een rationeel klimaatbeleid is een doorgedreven en versnelde transitie op het vlak van energie en emissies", stelt het panel. Die transitie vraagt zowel een economische omslag als begeleidende sociale maatregelen. Fossiele brandstoffen moeten zo verdwijnen uit de energiemix en worden vervangen door hernieuwbaar energiebronnen. Daarvoor moet de totale energievraag sterk dalen "door energiebesparing en efficiëntiewinsten in alle sectoren".

We gebruiken eigenlijk te veel plaats. Het is essentieel om onmiddellijk te stoppen met de inname van open ruimte

Voorts pleit het panel ook voor een onmiddellijke betonstop. "We gebruiken eigenlijk te veel plaats. Het is essentieel om onmiddellijk te stoppen met de inname van open ruimte", aldus Van Broeck. 

De grenzen van onze planeet moeten daarnaast de norm worden voor productie en consumptie. "Ga voor andere manieren van produceren en consumeren, vooral gericht op een meer lokale en circulaire economie en op een minder verspillende consumptie", stelt van Ypersele.

Niet ‘cherrypicken’

Van Ypersele en Van Broeck merken op dat de opsomming in het rapport niet exhaustief is, maar ook dat het niet zomaar een lijst mogelijkheden is waaruit overheden kunnen 'cherrypicken’. "Wat we opsommen, zal allemaal moeten gebeuren", aldus de Vlaamse Bouwmeester. 

Klimaat en duurzaamheid zijn immers met elkaar vervlochten. "We varen met onze Titanic recht op een ijsberg af en we kijken enkel of er niet te veel roet uit de schoorsteen komt. Dat is waanzin", klinkt het. 

"De oplopende temperatuur is slechts een symptoom van een veel grotere systeemcrisis. We hanteren een model van onbeperkte groei op een planeet met erg beperkte middelen. Dit kan niet blijven duren. Onze grondstoffen, ons water, onze ruimte zijn erg schaars aan het worden."

We varen met onze Titanic recht op een ijsberg af en we kijken enkel of er niet te veel roet uit de schoorsteen komt. Dat is waanzin

Geld

Van Broeck benadrukt nog dat "we dringend afmoeten van de gedachte dat inzetten op klimaat en duurzaamheid snijden in eigen vel is". De meeste maatregelen brengen geld op in de plaats van geld te kosten, zegt hij. "Een correct beleid rond duurzaamheid en klimaat zal leiden tot een verbetering van onze levensstandaard.” 

Van Ypersele: "Het is haalbaar om een versnellende opwarming van de aarde en de ineenstorting van het ecosysteem te voorkomen. Maar het is nu of nooit."

Helpen

“De wetenschap waarschuwt al jaren voor de gevolgen van de klimaatverandering”, stelt Anuna De Wever over het rapport. “Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties, ndvr.) bestaat al dertig jaar en wordt al even lang genegeerd. Politici schrijven vandaag een beleid over iets waar ze weinig of niets over weten. Met dit rapport kunnen we hen helpen.”

Het rapport is volgens Charlier nog maar het begin. “De experten hebben hun werk gedaan, nu hopen we dat de politici dit ook zullen doen. Het is niet toevallig dat we nu op 2 weken van de verkiezingen zijn.”
101 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy Snoeckx

  Wat er ook van zij, er zijn feiten. Vis met plastic, ontregelde weersystemen, stijgende CO2 % & temperatuur, afsmelten van poolkappen, en noem maar op. Maar als niemand vindt dat dit zijn of haar probleem is (wat uiteraard ieders vrijheid is), dan moeten de gevolgen maar gedragen worden. Die zullen niet verdwijnen en enkel toenemen. Tenzij niemand vindt dat de wetenschappers ook serieus genomen moeten worden, en men blind is voor de erfenis die volgt. Of wie het niets kan schelen.

 • Jan De Korte

  En niets over geboorte beperking. Als Je dat niet door hebt denk ik niet dat ge een expert zijt.

 • Eida Lam

  Ongeveer 50 jaar geleden zou een nest als Anuna gewoon een pak billekoek hebben gekregen als ze zich wou moeien in de zaken van volwassenen op de manier dat zij doet. Is het echt serieus dat wij naar de pijpen moeten dansen van een onnozel schoolwicht dat haar eigen kamer niet eens opruimt?

 • Ronny Biesen

  Wel als je klimaatexperts een klimaatplan laat voorschrijven is hetzelfde als de vakbonden de loonschalen laten voorschrijven. Hoe dom kan je zijn?

 • raymond van der craen

  Stond gisteren in deze krant geen grafiek van het CO² gehalte en de temperatuur van de aarde over enkele miljoenen jaren? Hoe verklaart Anuna dan het regelmatige hogere CO² gehalte en de hogere temperatuur zelfs uit de tijden dat de mens er was. Waarschijnlijk is dit een te moeilijke vraag voor een schoolkind. Ga terug naar de lessen en hou de festivalterreinen zuiver dan doe te tenminste wat nuttig!