Anuna De Wever: "Het lijkt of we terug bij af staan"

De forse winst van Vlaams Belang was ook voor Anuna De Wever een enorme verrassing. "Het lijkt of we terug bij af staan", zegt ze. Twintig weken lang kwam ze met de klimaatspijbelaars van Youth for Climate op straat voor een sterk Belgisch klimaatbeleid, maar die moeite lijkt nu tevergeefs.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Het lijkt of we terug bij af staan en ik als jongere opnieuw moet beginnen met het overtuigen van volwassen mensen en politici van het feit dat er een existentiële crisis op ons afkomt. Dat is geen doemdenkerij", verklaart De Wever. Gisteren had ook al mede-initiatiefneemster Kyra Gantois haar ongerustheid over de  verkiezingsuitslag laten merken. Zij sprak van  “een ramp voor de samenleving.”

"Het is een probleem, want klimaat is geen prioriteit voor N-VA en Vlaams Belang en zij zijn nu net de twee grootste partijen van Vlaanderen. Gelukkig zien we dat die trend zich niet voortzet in Wallonië en Brussel", merkt De Wever op.

“Gechoqueerd”
Het afbouwen van kernenergie, minder salariswagens op de weg of het duurder maken van vliegtuigtickets zijn geen prioriteit voor de rechtse partijen in Vlaanderen. "Het zijn partijen waar enkel migratie de prioriteit is. Dat is heel jammer, want Vlaanderen heeft ouderwets gekozen en dat is enorm slecht voor de klimaattransitie die we nodig hebben. Ik ben eigenlijk gechoqueerd, want ik had het gevoel dat we een heel sterk signaal hadden gegeven met onze generatie", zegt De Wever.

"N-VA en Vlaams Belang doen gewoon aan symptoombestrijding. Als ze nu niet aan de klimaatverandering werken, dan is binnen tien jaar de klimaatcrisis die we nu kennen maal twintig", verduidelijkt de bezielster van Youth for Climate. 
541 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Veerle Neirynck

  waar zijn die kritici hier allemaal zo bang voor?

 • Francois stras

  ik zou toch nog wat spijbelen ,gek doen en betogen hoor , en beter 4 dagen in de week i.p.v. 1 dag ..ik toch veel leuker dan naar school te gaan , want daar gaat het toch om bij jullie

 • Bert Vanpoucke

  De wereld draait al 6 miljard jaar rond en wij doen slechts metingen en statistieken sinds 150 jaar. Wat is er normaal , wat is er niet normaal aan ons klimaat ?? Niemand weet het en al zeker een puber niet die denkt dat ze de slimste is !!

 • Jo Teun

  Degenen wiens pion jij was dachten dat de Vlamingen er wel zouden intrappen en zich met veel overgave straatarm zouden betalen "voor het klimaat". Mis poes !!!!

 • Desire VD Goede

  Anuna, je hebt een passie. Speel die niet kwijt onder druk van de jaloerse en verbitterde briefschrijvers hieronder. Dries kreeg initieel ook 500 reacties negatieve commentaar en zie hoe hij nu de hemel wordt ingeprezen. Hou je focus, verdiep je in je materie en maak een goede studiekeuze zodat je dit alles kan combineren tot een groter geheel.