Anuna De Wever gaat door: “Leven in anonimiteit is geen optie meer”

Na een voorjaar vol klimaatmarsen krijgt Anuna De Wever een tijdje rust. De medebezielster van Youth for Climate blikt tijdens de 20ste klimaatmars, die in het teken staat van de wereldwijde klimaatstaking, tevreden terug op het parcours dat ze met de klimaatspijbelaars heeft afgelegd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Ik ben ontroerd en supertrots op mijn generatie. Het is ongelooflijk wat zij maandenlang en week na week hebben gedaan door op straat te komen. Wij hebben onze job gedaan, de experten hebben hun job gedaan en nu is het aan de politici", vindt Anuna De Wever.

"Wij hadden het niet beter kunnen doen, maar de strijd is nog altijd niet gestreden, want de ambitie ontbreekt nog. De acties werden nog niet genomen en nu moeten we de verantwoordelijkheid bij de politici leggen. Het zijn de jongeren die op straat altijd het woord voeren, terwijl de politici het barslecht doen en niet luisteren naar de experten en de ambitie. Klimaat is een topprioriteit", zegt De Wever.

Als er na 26 mei geen verbetering merkbaar is in het Belgische klimaatbeleid mogen politici de jongeren opnieuw op straat verwachten, zo luidt de boodschap vrijdag. Samen met een expertenpanel boden ze de politici een waar klimaatactieplan aan waar ze meteen mee aan de slag kunnen.

Mooiste moment

"Mensen vragen me zo vaak: denk je echt dat er iets gaat veranderen? Er is geen alternatief en we moeten ervoor blijven vechten tot de meerderheid van de politici inziet hoe urgent het is", stelt de 17-jarige De Wever.

Als er echt niets verandert, kan ze binnen vijf jaar zelf proberen om verandering in gang te zetten vanuit de politiek "Ik denk niet dat ik ooit zelf in de partijpolitiek zal stappen maar ik ga ze wel altijd proberen te beïnvloeden en te helpen", aldus Anuna.

Voor haar is een leven in de anonimiteit geen optie meer. Ze wil zich op internationaal vlak blijven inzetten om klimaatpacten af te sluiten. En ondertussen kan ze al terugblikken op heel wat mooie momenten en ontmoetingen. "Er waren zoveel mooie momenten. Maar geen enkele ontmoeting met een politicus of beroemdheid kan deze mars overtreffen. Op straat komen met deze jeugd, met deze jonge idealisten die er volledig voor gaan, dat is het belangrijkste voor mij. En dan is dit misschien wel het mooiste moment", besluit De Wever.

Lees ook: Kyra Gantois wil net als Anuna uitgenodigd worden bij ‘Gert Late Night’: “Ik doe evenveel werk”
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francois saas

  Leven in anonimiteit is geen optie meer >>> dat wil ze ook helemaal niet , ze wil in de belangstelling staan , zo simpel is dat .

 • GERARD DE PELECIJN

  En ze lach ermee en ze is daarom niet boos!

 • Marc Statham

  Die voelt zichtzelf nogal belangrijk. Hou jullie maar vast voor allerlei taksen en belastingen na de verkiezingen, dankzij deze pubers. Alsof een flutlandje als Belgie het moet oplossen ,onnozelaars.

 • ineke van corenland

  @Nick Lersberghe. Zelfs al zou gans België er alles aan doen, het zou niet baten. Dit moet op wereldvlak aangepakt worden. Aan het milieu kan iets gedaan worden, maar het klimaat beīnvloeden is andere koek.

 • Freddy Durinx

  Dat is natuurlijk waar het altijd al om gedraaid heeft van arrogantie gesproken. Die gasten snappen niet dat er al jaren wordt gewerkt om het milieu te verbeteren maar dat dat niet van de ene op de ander dag zomaar kan, alles heeft tijd nodig. Trouwens Vlaanderen alleen gaat het probleem niet kunnen oplossen, de drie vier grootste vervuilers op onze aardbol die voor 70% van de vervuiling verantwoordelijk zijn trekken er zich niets van aan en ontkennen zelfs het probleem.