Anuna De Wever en Kyra Gantois ontvangen Arkprijs: “Wij blijven speechen"

Anuna De Wever en Kyra Gantois hebben in Antwerpen de 69e Arkprijs van het Vrije Woord gewonnen. De oprichters van Youth for Climate krijgen de prijs "voor hun inzet en volharding om de problematiek van klimaatverandering hoog op de politieke agenda te zetten".

De Arkprijs van het Vrije Woord werd in 1951 opgestart door schrijver Herman Teirlinck, om mensen te eren die zich inzetten voor de vrijheid van denken. In het verleden ging de prijs onder meer naar Hugo Claus, Tom Lanoye, Christine Van Broeckhoven en Wannes Van de Velde.

Dit jaar gaat de prijs naar Anuna De Wever en Kyra Gantois. De scholieren achter de klimaatbetogingen van Youth for Climate hebben volgens het Arkcomité ertoe bijgedragen dat jongeren in de hele wereld hun stem laten horen om dringende klimaatmaatregelen aan te kaarten. "Het Arkcomité ziet in de inzet van De Wever en Gantois - en met hen van de bredere beweging Youth for Climate - een eigentijdse vertaling van het Vrije Woord dat uitgedragen wordt door een jonge generatie", klinkt het.

“Wij zijn het klimaat” 

Schrijver Jeroen Olyslaegers verzorgde de feestrede op de uitreiking in Antwerpen. Olyslaegers, zelf laureaat van de prijs in 2014, schreef begin dit jaar samen met De Wever en Gantois het boek 'Wij zijn het klimaat'. Hij prees de twee voor hun ongeduld en de manier waarop ze hun tegenstanders tegemoet te treden, "zonder ooit persoonlijk te worden".

Aanvankelijk werden wij door velen als schattig weggezet", zei Gantois in haar speech. "Dan werd het verwondering en daarna werd het voor sommigen irritant." Maar de twee zijn niet van plan snel te stoppen. "Wij blijven speechen, tot je er ongemakkelijk van wordt", waarschuwde De Wever. Ze brachten ook hulde aan Greta Thunberg. 
105 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • herman de genst

  Jef Geeraerts en Hugo Claus kregen die prijs ook ooit , en wie kent die niet ? maar die twee kinderen dezelfde prijs toekennen ? kan alleen in Belgie , lachwekkender kan niet .

 • Patrick Peeters

  Ze zouden beter op de schoolbanken blijven zitten en ipv op straat te gaan betogen concrete maatregelen op tafel leggen zonder de mensen te pluimen en de economie te dwarsbomen.

 • medard albrechts

  ik heb het al gezegd, men hoort hier niet goed zeker, dat ze gaan betogen in de landen die het meeste vervuilen, China,india,amerika, in polen stookt men nog met bruinkool, en hier gaan wij een beetje de hypocriet uithangen, betoog waar het echt nodig is, en ram zomaar niks door de mensen hun strot, dat gaat nooit werken

 • Noël Onselaere

  Mag het nu aub. stoppen met de verheerlijking van de klimaatspijbelaars. Ik begrijp niet dat de pers nu - sedert 4 maanden - zo goed als dagelijks Anuna en co op een troon plaatsen. Graag een opsomming van hun verwezelijkingen aub.

 • pascal de bruycker

  jammer dat het debat "klimaat en milieu " misbruikt werd voor electorale doeleinden , uiteindelijk was dat het doel . Klimaat en milieu zijn een te belangrijk item om zomaar in een hoekje van links of rechts te plaatsen . De klimaatbetogingen waren in feite propagandapogingen voor Groen , Ecolo...