Anuna De Wever betreurt dat niet alle vakbonden mee willen staken

Anuna De Wever met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg gisteren in Brussel.
Photo News Anuna De Wever met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg gisteren in Brussel.
Anuna De Wever, bezielster van Youth for Climate, vindt het jammer dat niet alle vakbonden een stakingsaanzegging zullen indienen, om een algemene mobilisatie mogelijk te maken op 15 maart. 

"Ik vind het erg jammer. Dit heeft niet te maken met de vakbonden, maar met het klimaat", reageert De Wever vandaag. "Ik denk dat de mensen die niet meedoen, de essentie van het probleem niet begrijpen. Dit gaat om de toekomst van de mensheid.” Contact met de vakbonden opnemen, zal ze niet doen. "Ik heb mijn standpunt duidelijk gemaakt."

Gisteren stapten opnieuw duizenden scholieren en studenten door Brussel. Ze eisen van de politici een ambitieuzer klimaatbeleid. Op 15 maart plannen ze een massale mobilisatie. Om dat mogelijk te maken, hebben ze aan de vakbonden gevraagd om voor die datum een stakingsaanzegging in te dienen. Dat moet iedereen toelaten deel te nemen aan de manifestatie.

De socialistische vakbond ondersteunt de klimaatbeweging. De beroepscentrales zullen de komende dagen beslissen hoe ze dat gaan doen. De Algemene Centrale van het ABVV zal alvast een stakingsaanzegging indienen. De christelijke vakbond is dat niet van plan. ACV steunt de manifestatie en roept op om deel te nemen, maar zal geen aanzegging indienen. Ook de liberale vakbond is solidair, maar zal wellicht geen stakingsaanzegging indienen. 

Bekijk ook:
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Roman

  Het ACV roept op tot meedoen voor wie dit willen. De bedrijven platleggen voor dit thema is echt niet aan de orde en getuigt van onverantwoordelijkheid.

 • Sabine Van Beek-Baeten

  ACV... de geschiedenis zal oordelen en jullie staan aan de verkeerde kant. Ik hoop dat velen met mij hun lidmaatschap herbekijken. Misschien dat de bobo’s in Brussel het dan wél snappen. Groen van logo maar bovenal hypocriet!

 • luc dehaene

  Ze spijbelt niet , en al de anderen ook niet .

 • Richard Kerkhofs

  Groot gelijk! Scholieren, studen en arbeiders verenigd en de regering barst. Deze jonge dame weet waarover het gaat: eendracht & solidariteit. Deze Aomwenteling zal mondiaal zijn of we zijn allemaal de klos. De economie, het militaire en milieuverwoesting zullen ons tot collectieve ondergang leiden.

 • Danny De Corte

  Vakbonden horen de zaken van werkgelegenheid, welzijn van de arbeider, sociale aangelegenheden te behartigen. Gaan ze nu staken om te staken. Juffrouw Anuna, er is op dit eigenste moment geen technologie voorhanden die bewezen of betaalbaar is om de bestaande systeem op 25j over te nemen. Dus wees enigsinds respectvol naar de mensen en middelen die de passifistise wereld van overvloed en weelde mogelijk maakte.