Antwerpse strafrechter verklaart 311.000 euro van cannabisteler verbeurd

De Antwerpse strafrechter heeft Abdeljalil M. (23) uit Nederland bij verstek veroordeeld tot 4 jaar cel en 22.000 euro boete voor het telen van cannabis. Zijn vermogensvoordeel van liefst 311.155 euro werd verbeurd verklaard. De rechtbank beval verder zijn onmiddellijke aanhouding. Twee medebeklaagden, ook Nederlanders, kregen 2 jaar cel met uitstel en een derde werd vrijgesproken.
 
Deur opengebroken
Op 13 augustus 2008 verwittigde de eigenares van een pand aan de Groene Hofstraat in Boom de politie, omdat de deur was open gebroken. In de woning was een plantage met 1.700 planten ondergebracht. De politie hield het pand in de gaten en kon op 4 november 2008 Hassan K. (29) oppakken, die de planten kwam verzorgen. Iets later werd ook Tayfun K. (28) gearresteerd, die mee in stond voor het onderhoud van de plantage.
 
Twee oogsten
Hassan K. verklaarde dat hij voor een zekere Abdul werkte, een gsm-verkoper uit Nederland. Via een auto die regelmatig aan het pand gesignaleerd werd, kon Abdeljalil M. opgespoord worden. De speurders berekenden dat er twee keer geoogst werd en aangezien hij als enige de opbrengst geïncasseerd had, verklaarde de rechtbank alleen wat hem betrof een vermogensvoordeel van 311.155 euro verbeurd.
 
Schadevergoeding Eandis
De beklaagden moeten ook een schadevergoeding van ruim 87.000 euro betalen aan Eandis omdat de elektriciteit van de plantage voor de meter werd afgetapt. Ze moeten ook bijna 15.000 euro gerechtskosten betalen. (belga/eb)