Antwerpse socialisten keuren coalitie met N-VA met ruime meerderheid goed

Het partijcongres van sp.a Antwerpen heeft na een urenlange vergadering het ontwerpbestuursakkoord van N-VA, sp.a en Open Vld goedgekeurd, ondanks flink wat interne tegenwind. Ook N-VA en eerder al Open Vld gaven intussen groen licht, zodat de Antwerpse Bourgondische coalitie van start kan gaan. Het schepencollege wordt morgen bekendgemaakt.
Jinnih Beels valt in de armen van Kathleen Van Brempt na de stemming.
BELGA Jinnih Beels valt in de armen van Kathleen Van Brempt na de stemming.

De Antwerpse sp.a-leden hebben met een ruime meerderheid voor het akkoord gestemd dat N-VA, sp.a en Open Vld gisteren voorstelden. De ledenvergadering was sinds 9.30 uur bezig en de spanning was er naar verluidt te snijden, maar met 198 stemmen voor, 78 tegen en 4 onthoudingen werd het akkoord toch goedgekeurd. De lokale Open Vld-afdeling had het akkoord eerder op de dag al unaniem goedgekeurd en ook bij N-VA was er groen licht. Sp.a-lijsttrekster Jinnih Beels was opgelucht.

De al weken aanhoudende kritiek van zowel militanten als enkele verkozenen van sp.a op de onderhandelingen met vooral N-VA kon gisteren niet worden gesust door de presentatie van het ontwerpbestuursakkoord. De interne tegenwind kwam onder meer van Güler Turan, Vlaams parlementslid én een van de zes sp.a-verkozenen in de Antwerpse gemeenteraad. Zij riep zelfs onomwonden op om tegen het “asociale akkoord” te stemmen. Volgens haar hebben de sp.a-onderhandelaars niets binnengehaald op het vlak van diversiteit. 

Vandaag deed een opvallend hoge opkomst voor het partijcongres zelfs het ergste vrezen, want bij een negatieve stemming was het volkomen onduidelijk hoe het verder moest met de coalitievorming. 

Bart De Wever, Jinnih Beels en Philippe De Backer kunnen weldra van start gaan met de Bourgondische coalitie.
Photo News Bart De Wever, Jinnih Beels en Philippe De Backer kunnen weldra van start gaan met de Bourgondische coalitie.

Maar het werd dus toch een ‘ja’. Lijsttrekster Jinnih Beels reageerde opgelucht. “Ik begrijp de mensen hun kwaadheid, ik was zelf ook zo”, reageerde ze emotioneel aan VTM NIEUWS. “Maar op een bepaald moment moet je de handschoen die wordt aangereikt nemen of niet nemen. Wij hebben ze opgenomen en ik ben overtuigd dat wij het verschil kunnen maken voor heel wat mensen in Antwerpen.”

“We hebben de mensen vandaag uitgebreid de tijd gegeven om hun frustraties te uiten en zelfs te rouwen, maar daarna zijn velen beginnen nadenken over hoe het nu verder moet en hebben ze toch voor gestemd, zo gaat dat”, zegt ze. “Dit is nu ook nog maar het begin. Ik hoop dat men binnen zes jaar gaat kunnen zeggen: Antwerpen is beter geworden en het is de schuld van de sossen. Is dit het beste voor de partij? Dat weet ik niet. Is dit het beste voor de Antwerpenaar? Dat zeker.” 

De goedkeuring betekent echter nog niet het einde van de lijdensweg voor de Antwerpse socialisten en de toekomstige bestuursploeg. Drie van de zes verkozen gemeenteraadsleden - Güler Turan, Karim Bachar en Hicham El Mzairh - stemden immers tegen en konden na afloop nog niet met zekerheid zeggen of ze nu wel loyaal het bestuursakkoord zullen steunen in de gemeenteraad. De sp.a-fractie gaat daarover nog in overleg, maar het is niet bekend wanneer er duidelijkheid zal zijn.

De drie andere verkozenen zijn de onderhandelaars die het bestuursakkoord mee opstelden: Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache. Zij zijn er uiteraard wel voorstander van. Dat betekent dat de toekomstige coalitie minstens 28 zetels in de gemeenteraad en dus sowieso een meerderheid heeft, maar het zal nog moeten blijken hoe ruim die zal zijn. De vraag is ook wie naast Beels en Meeuws nog schepen zal worden, want Kherbache wordt geconfronteerd met het cumulverbod van sp.a door haar zitje in het Vlaams Parlement en de overige drie raadsleden staan er uiteraard ook niet voor te springen. In principe krijgt Beels Onderwijs en Meeuws onder meer Sociale Zaken en heeft sp.a dan nog een half schepenambt van OCMW- na drie jaar gaat het over naar Open Vld - in de aanbieding.

Lees ook: Beels verdedigt beslissing om met N-VA in zee te gaan: “Leden zullen inzien dat we stad in andere richting duwen”

“Ik ga de komende dagen feesten bij familie en vrienden en alles even op een rijtje zetten”, reageerde Turan, die erbij blijft dat het bestuursakkoord “te weinig garanties” biedt om tot een echt ander beleid te komen. “Ik maak me zorgen over de sfeer en het samenleven in mijn stad”, zegt ze ook.

El Mzairh vond dan weer dat de nog komende interne discussies “niet in de pers moeten worden gevoerd” en stelde dat een meningsverschil binnen een partij niet per se negatief hoeft te zijn. “Ik begrijp ook de mensen die ‘ja’ gestemd hebben”, zegt hij.

 “Dit gaat niet om kritiek op de onderhandelaars, zij hebben topwerk geleverd”, liet Bachar dan weer optekenen. “Zeker Jinnih, om haar met naam te noemen, als je kijkt waar zij vandaan komt en waar we een aantal maanden geleden als partij stonden. We gaan dit nu verder bespreken met de fractie, wat mijn persoonlijke toekomst betreft zijn er nog verschillende mogelijkheden.”

Turan was bij aanvang van de ledenvergadering blij met de enorme opkomst. “Een hoogdag voor de democratie. Ik ben heel blij zoveel volk te zien. Ik kom vandaag vooral luisteren. Ik heb mijn zeg gedaan, het is nu aan de leden.” Zij riep opnieuw op om tegen te stemmen. “Als juriste, als politica, kan ik mij hier niet achterzetten.”

Europees parlementslid Kathleen van Brempt hoopte in de lange wachtrij ondertussen nog mensen te overtuigen om voor het akkoord te stemmen. “Ik ben heel enthousiast. Dat het een volledig sociaal akkoord zou worden, is ondenkbaar en onrealistisch. En ja, we hadden liever de schepen van Mobiliteit gehad. Maar op vlak van sociale zaken gaan we er echt wel op vooruit.” Van Brempt die al zes jaar oppositie moet voeren, kent ook het verschil. “Nu kunnen we zes jaar mee het beleid uitzetten, waken over bepaalde thema’s. Zes jaar in de oppositie is echt vreselijk. Je kan niets bereiken. We hebben in 2012 te overhaast en te emotioneel geredeneerd. Nu moeten we het anders doen.”

Bernaerts

Open Vld keurde het akkoord eerder op de dag al goed. “Onze leden hebben het bestuursakkoord unaniem goedgekeurd”, reageert Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer. “Dat is logisch want 92 procent van ons programma vinden we terug in dit akkoord. De focus op betere mobiliteit en leefbare wijken, kwalitatief onderwijs en extra kansen op de arbeidsmarkt voor onze jongeren, de stadsmariniers om moeilijke buurten op te bouwen en extra maatregelen voor gezond ondernemerschap, start-ups en innovatie zijn voor ons zeer belangrijk. Het is een ambitieus akkoord, maar de stad en alle Antwerpenaars kunnen op ons rekenen om dit waar te maken.”

Bij N-VA begon het partijcongres later. Voorafgaand aan het congres heeft de fractievergadering van de Antwerpse afdeling wel al beslist om voormalig Kamerlid Johan Klaps aan te duiden als fractieleider in de gemeenteraad. Hij volgt Carine Leys op. Daar werd het akkoord met unanimiteit goedgekeurd door het dagelijks bestuur van zo’n 50 mensen.
72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joske Vermeulen

  De grootste verliezer in heel dit verhaal is de gewone burger. Die word zoals altijd buiten spel gezet, en bedrogen. Verkiezingen zijn een schijnvertoning om de illusie van democratie te creëren.

 • Marc Baeyens

  Een nederlaag voor de VRT die er alles aan deed om de nee-stemmers op te drijven en de coalitie van Bart De Wever te dwarsbomen. / Ik ken er ene die nog gefrustreerder gaat rondlopen. Hij zat in TerZake maar zijn eeuwige hypocriete glimlach had plaats gemaakt voor een azijngezicht. Sinds hij de kibbelpartij cD&v vertegenwoordigt in de regering valt hij overal uit de boot.

 • Dirk Keizer

  Dit is het einde voor sp.a, rechts heeft de linkse partijen altijd aangevallen. Nu gaan ze er mee samen. Schandalig.

 • Willy Scholaart

  debat gezien in de zevende dag de 5 grootste smoelentrekkers van belgie, en de 6de zat erbij als 3de wiel aan de wagen maar wel hij die een paard een paard durfde noemen, moest ik in zijn plaats geweest zijn had ik gewoon het debat verlaten want hij is de enige die de waarheid durft te zeggen en veel vlamingen zouden hem nog gelijk gegeven hebben ook.

 • Hilde Eykens

  Met Beels gaan ze nog plezier beleven in antwerpen, ik dacht dat het een hand reiken was in plaats van een handschoen, dit deden ze vroeger bij een duel.