Antwerpse scholen werken verder aan capaciteitsprobleem

UNKNOWN
De Antwerpse scholen werken verder aan het capaciteitsprobleem in het kleuter- en lager onderwijs. Onderwijsschepen Robert Voorhamme (sp.a) maakt zich sterk dat al het mogelijk wordt gedaan om tegen 1 september voldoende plaatsen te voorzien. Maandag gaan de vrije inschrijvingen van start voor de kinderen die via het verplichte aanmeldingssysteem geen plaats in een school naar keuze konden bemachtigen.

"Het meeste plaatsgebrek is er bij de instapklasjes. Daar zijn vandaag nog 414 vrije plaatsen. Hoeveel van de 6.927 kleuters geboren in 2008 er vandaag geen school hebben, is niet gekend. Er geldt immers nog geen schoolplicht. Bovendien zal een onbekend aantal buiten de stad schoollopen. Voor de kleuters geboren in 2007 die naar de eerste klas gaan, zijn er nog 165 vrije plaatsen. Voor het lager onderwijs is er vooral een wijkgebonden capaciteitstekort in populaire scholen."
 
Samen met de Antwerpse schoolbesturen wordt er gezocht naar mogelijke fysieke uitbreidingen gebaseerd op demografische situatie per wijk. Momenteel zijn er plannen voor 2.765 extra plaatsen in het basisonderwijs door middel van extra stoelen en extra klassen. Voor de instapklasjes hoopt de onderwijsraad tegen 26 april 1.095 bijkomende plaatsen te realiseren, evenals 700 extra plaatsen voor de eerste kleuterklas.
 
"Vlaanderen beloofde iedere bijkomende plaats te financieren en trekt daar 12 miljoen euro voor uit", zei Voorhamme. Maandag kunnen ouders inschrijven voor de huidige vrije plaatsen. Vanaf 26 april komen daar de extra plaatsen bij die stelselmatig worden gecreëerd. (belga/ypu)