Antwerpse schepen wil minder moskeeën

De stad Antwerpen telt 36 moskeeën en dat zijn er volgens Antwerps schepen van Diversiteit Monica De Coninck (sp.a) driekwart te veel. Zij pleit voor een vermindering tot negen middelgrote, goed uitgeruste en veilige gebedshuizen. Het initiatief moet wel vanuit de moslimgemeenschap komen.

Gevaarlijk
Veel islamitische gebedshuizen zitten in verouderde en te kleine gebouwen. Sommige moskeeën zijn gewoon gevaarlijk door de afwezigheid van bijvoorbeeld een nooduitgang.

Waar?
"De nieuwe moskeeën zouden dan in de bestaande wijken moeten worden ingeplant, maar dat is ruimtelijk niet evident", beseft De Coninck. "Een werkgroep buigt zich over de vraag aan welke voorwaarden religieuze ruimten horen te voldoen. De Vlaamse bouwmeester zou een project kunnen opstarten over hoe een moskee architecturaal in het westerse straatbeeld kan worden geïntegreerd."

Niet in orde met wet
Uit een onderzoek van de Antwerpse moskeeën begin vorig jaar bleek dat er slechts twee in orde waren met de vzw-wetgeving. Na onder meer een dreiging van de procureur stelden de meeste zich intussen in orde. (belga/mvl)