Antwerpse rechters lunchten met Indiase diamantairs

UNKNOWN
In de Antwerpse diamantsector is opnieuw ophef ontstaan rond het Antwerpse gerecht. Een aantal rechters van de rechtbank van eerste aanleg heeft vorige maand een bezoek gebracht aan de enorme Indiase Jaïn tempel in Wilrijk, waarna ze een lunch kregen aangeboden door het Antwerp World Diamond Center. Dat meldt de openbare omroep VRT.

Op beelden van een 'Panorama'-reportage is te zien hoe enkele Antwerpse rechters een bezoek brengen aan de tempel in Wilrijk, die gefinancierd is door Indiase diamantairs. Daarna kregen ze een etentje aangeboden door het Antwerp World Diamond Center, de lobbygroep van de Antwerpse diamantsector. Momenteel lopen in Antwerpen net onderzoeken naar miljoenenfraude in de diamantsector.
 
"Culturele uitstap"
Volgens persrechter Eva Leliard heeft dat geen gevolgen voor de schijn van onpartijdigheid bij het Antwerpse gerecht. Zij zegt tegen VRT dat het "om een culturele uitstap" ging. Het Antwerpse gerecht komt zo wel opnieuw negatief in het daglicht, nadat eerder bekend raakte dat twee raadsheren van het hof van beroep een huiszoeking verricht hebben in het kantoor van substituut Van Calster. (belga/sg)

De Jaïn tempel in Wilrijk, hier nog in aanbouw.
UNKNOWN De Jaïn tempel in Wilrijk, hier nog in aanbouw.