Antwerpse rechtbank geeft tot vijf jaar cel voor drugshandel

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft elf beklaagden vandaag celstraffen van twee jaar tot vijf jaar en boetes tot 41.250 euro opgelegd voor meerdere cannabis- en cocaïnetransporten in 2005. De politie kreeg dat jaar informatie waaruit bleek dat de Pakistaan Muhammed I., die afwisselend in Antwerpen en Dubai verbleef, zich bezig hield met het organiseren van drugstransporten. Met telefoontaps, observaties, het natrekken van het telefoonverkeer en huiszoekingen werd de organisatie rond Muhammed en haar activiteiten in kaart gebracht.

Zo bleek uit afgeluisterde gesprekken dat hij en zijn kompanen aan meerdere transacties werkten met mensen in het buitenland. Zo werden in oktober 2005 in een winkelcentrum in Londen verdachten opgepakt met 3,5 kilogram cocaïne. Uit het onderzoek bleek dat Muhammed en Nitin P. die transactie gefinancierd hadden.

300 kilo cannabis
Samen met enkele andere beklaagden hadden ze ook gezorgd voor de doorvoer van driehonderd kilogram cannabis van Griekenland naar Nederland en de poging om 3,3 kilogram cocaïne in te voeren uit Frankrijk.

Roger V.E., Rudi T., Franky D. en Yolande M. (Mampaey) werden verantwoordelijk geacht voor het transport van een onbekende hoeveelheid cannabis. De drugs werden vanuit Spanje via Antwerpen naar Denemarken gevoerd. De eerste twee voerden nog twee gelijkaardige transporten uit van 22 kilogram en 16 kilogram cannabis.

Onmiddellijke aanhouding
Marcel B. tot slot was volgens de rechtbank de opdrachtgever van een transport van 63 kilogram marihuana dat per vliegtuig naar Groot-Brittannië werd gebracht. De piloot werd echter op de luchthaven aangehouden en de drugs werden in beslag genomen.

Voor Muhammed I. en Nitin P. was de zwaarste straf weggelegd: zij kregen vijf jaar cel en de rechtbank beval hun onmiddellijke aanhouding. Marcel B. werd tot vier jaar veroordeeld, Roger V.E. tot veertig maanden en Rudi T., Franky D. en Yolande M. ieder tot twee jaar cel. De rechtbank verklaarde tevens een vermogensvoordeel van 11.000 euro en een aantal gsm's verbeurd. (belga/ka)