Antwerpse politiechef razend op sp.a-kandidate Jinnih Beels: "Laat je niet gek maken door wat bepaalde Pinokkio's allemaal beweren in de pers"

Antwerps korpschef Serge Muyters en sp.a-kandidate en ex-commissaris Jinnih Beels.
Photo News Antwerps korpschef Serge Muyters en sp.a-kandidate en ex-commissaris Jinnih Beels.
Antwerps sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels is niet te spreken over de interne brief van korpschef van de lokale politie Serge Muyters aan zijn agenten. Muyters ontkent daarin de beweringen van Beels - zonder haar bij naam te noemen - over een afbouw van de wijkwerking en roept op om het hoofd koel te houden "en ons niet gek te laten maken door wat bepaalde Pinokkio's allemaal beweren in de pers".

Beels uitte in debatten en tv-interviews al een aantal keren kritiek op de huidige werkwijze van de politie in de Koekenstad. Volgens de kandidaat-burgemeester voor sp.a is de wijkwerking afgebouwd, komen agenten veel minder dan vroeger op straat en kennen ze hun buurt niet meer. 

Behalve uiteraard huidig burgemeester Bart De Wever blijkt nu ook korpschef Serge Muyters niet van die kritiek gediend. Hij schreef een brief naar het voltallige korps om de wijkwerking te verdedigen. "Zulke beweringen zijn niet alleen een belediging voor iedereen die zich dag in dag uit inzet voor de wijkwerking, ze zijn ook gewoon niet waar! Onze wijkwerking telt vandaag 411 medewerkers, 14 procent meer dan zes jaar geleden." Volgens Muyters is bovendien 89 procent van de Antwerpenaren tevreden tot zeer tevreden over de werking.

Muyters viseert ook Beels zelf, zonder haar expliciet bij naam te noemen. "Nog tien dagen en dan zijn de verkiezingen achter de rug. Het is belangrijk dat we bij politie Antwerpen het hoofd koel houden en ons niet gek laten maken door wat bepaalde Pinokkio's allemaal beweren in de pers. Als korpschef maakt het me kwaad om deze onwaarheden en verwijten te lezen, maar wij weten beter."

Beels en Muyters liggen al langer in conflict met elkaar. De politica werkte van 2003 tot 2015 zelf bij de Antwerpse politie, in het begin als eerste vrouwelijke politiecommissaris van vreemde origine. Later kwam ze aan het hoofd te staan van de nieuwe cel Diversiteit. In 2015 stapte ze op na strubbelingen en meningsverschillen over de te volgen koers bij de politie, waarbij de nadruk meer op repressie kwam te liggen. "Eerst vechten, dan praten, is niet mijn stijl", klonk het bij haar ontslag. 

Neutraal

Beels zegt het in een reactie "verwonderlijk" te vinden "dat een burgemeester die een neutrale overheid wil, zijn korpschef aan politiek laat doen", daarmee verwijzend naar een andere discussie in de Antwerpse campagne de voorbije weken, namelijk die rond het hoofddoekenverbod aan stedelijke loketten.

"Voor mij moet het gaan over: welke politie willen we voor de Antwerpenaar?", aldus nog Beels. "Uit grote appreciatie voor het werk van politieagenten pleit ik daarom steeds voor meer aanspreekbare politie en politiekantoren in de wijken."

Volgens Beels moeten de extra agenten waar Muyters het over heeft te veel administratief werk doen en te veel vanuit een combi werken in plaats van echt aanspreekbaar te zijn op straat. 
312 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ruud Roeders

  ze heeft wel iets hots, ze doet me denken aan ooit iemand met zonnepanelen . Was dat ook niet dezelfde partij ?

 • DANIEL MICHIELS

  een politie ambtenaar en zeker een commissaris moet neutraal zijn in de politiek

 • Vera Bres

  waar ,op welke dienst en met wie kan deze Mevrouw het wel goed stellen? ik denk nergens ,ze weet niet wat ze wil en volgens mij is ze ook nog onbekwaam.

 • Jan Pauwels

  Georchestreerd? Ze valt eigenlijk de politie niet aan, wel het beleid. En de mannen van het beleid stellen het altijd mooier voor dan het is.

 • Saadia Sellak

  De oplossing ligt in de combinatie, ze hebben eigenlijk beiden gelijk. De socialere aanspreekbare agent past in een preventie beleid en in situaties waarin gevoelige informatie uit een wijk getrokken moet worden. De repressieve agent die in zijn combi rondrijdt past in een situatie waarin potentieel gewapende misdadigers opgespoord moeten worden. Ze hebben beiden gelijk.