Antwerpse politie kan niet lachen met nepagenten bij verborgen cameragrap

Een jonge Antwerpenaar die op YouTube voorbijgangers beetneemt en hen te kijk zet wordt opgespoord door de lokale politie, melden Het Nieuwsblad en Clint.be. Aanleiding is een nieuw YouTube-filmpje waarin de jongeman en een kompaan zich voordoen als agent. In het clipje wordt hun slachtoffer haast vernederd.

Voor zijn 'prank' gebruikt de man, die zich Adamz noemt, een wagen met een blauw zwaailicht, wat bij wet verboden is. "Dit is een zware inbreuk", klinkt het bij de Antwerpse lokale politie.

De nietsvermoedende man die op de bus staat te wachten, wordt er door de twee nepagenten van beschuldigd drugs op zak te hebben. De man die herkenbaar in beeld komt, antwoordt dat hij enkel tabak bij heeft.

De twee laten hem vervolgens tien keer op en neer springen. Ook moet hij zijn tanden laten zien. "Poetst gij wel uw tanden?", klint het spottend in het filmpje, wanneer hij wordt beschenen met een zaklamp. Vervolgens moet hij pompen en zich optrekken aan het bushokje, waarbij het haltebordje afbreekt.  Voor de twee wegrijden, moet de man ook nog 'dank u' zeggen.

Politiewoordvoerder Fons Bastiaenssen heeft de beelden bekeken. "Als dit echte agenten waren geweest, dan hadden we zeker niet kunnen lachen met dergelijke vernederende behandeling van een burger", verklaart hij in een reactie aan Het Nieuwsblad. Er wordt een proces-verbaal opgesteld omdat de twee zich voordoen als agent, wat de feiten doet verzwaren. De twee riskeren een fikse boete of celstraffen van een maand tot twee jaar, wegens "inmenging in het openbaar ambt".

Grappenmaker Adamz kwam al eerder in opspraak met bedenkelijke verborgen cameragrappen waarin voorbijgangers taarten in het gezicht kregen.

Screenshot YouTube
Grappenmaker Adamz.
Screenshot YouTube Grappenmaker Adamz.

De jonge Antwerpenaar Adam Z. is zich van geen kwaad bewust. "Waarom mag je geen politiegrappen uithalen? Op Amerikaanse sites krioelt het van 'pranks' met grappenmakers die zich als politieman voordoen. Ik wil de mensen alleen wat aan het lachen brengen. Ook de man in het filmpje kon achteraf goed lachen om onze stunt. Wij kenden die man niet. Hij was een lukraak slachtoffer die 's avonds aan een bushalte stond. Hij had ook wat gedronken, zoals je hoort aan zijn reacties. Mochten we dit op klaarlichte dag met een nuchter iemand doen, dan zouden wij veel sneller door de mand vallen."

Het is trouwens al de tweede keer dat Adam Z. op de vingers wordt getikt. In een eerder filmpje deed hij zich voor als parkeerwachter. Toen verwittigde het kabinet van burgemeester De Wever hem al in een vriendelijke brief. Zich voordoen als een parkeerwachter is eveneens strafbaar.