Antwerpse politie gaat auto’s van roekeloze chauffeurs zelf in beslag nemen. De Wever: “Perfect legaal”

Agenten in Antwerpen zullen voortaan auto’s van roekeloze bestuurders meteen in beslag kunnen nemen. Zonder dat het gerecht daarbij aan te pas moet komen. Je kan dus niet in beroep gaan. Het schepencollege heeft het reglement daarover gisteren goedgekeurd. “Perfect legaal”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan VTM NIEUWS.

“We putten creatief uit de mogelijkheden die we hebben. Dit is op basis van openbare orde: net zoals de politie een wapen of een stok in beslag kan nemen, als men de indruk heeft dat je andere mensen kan kwetsen”, zegt burgemeester De Wever. “Die logica passen we hier ook toe: als je je wagen gebruikt door bijvoorbeeld 100 te rijden in zone 30, of echt roekeloos rijgedrag vertoont, dan zien we dat voertuig als een wapen en dat gaan we gewoon van je afpakken.”

De inbeslagname is voor minimum 14 dagen, maar dat kan verlengd worden tot zelfs zes maanden. En dat allemaal voor één overtreding. De agent in kwestie moet nog wel toepassing vragen aan de burgemeester, maar hoeft dus niet meer via het gerecht te gaan. 

“Patsergedrag”

Maar hoe wordt het onderscheid dan gemaakt? “Het zit bij de vaststeller, die goedgeplaatst zijn”, aldus De Wever. “We hebben een welbepaald beeld van chauffeurs voor ogen, mensen die zich nergens iets van aantrekken. En waar onze burgers ook veel over klagen. Dat ‘patsergedrag’ is bekend: snelle wagens, dure merken, vaak gehuurde wagens. En die je echt wel kan treffen: want ook een huurwagen of een wagen met buitenlandse nummerplaat, het doet er allemaal niet toe, je kan die in beslag nemen”, aldus De Wever. 

En alle kosten? Die zijn voor de chauffeur. En die kunnen hoog oplopen: 250 euro voor takeling, 25 euro per dag dat de auto in beslag genomen is, eventuele huur van de auto die doorloopt. De totale kostprijs kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Kritiek

Advocaat John Maes heeft alvast kritiek op de maatregel. “De strafwet wordt hiermee omzeild. Met deze maatregel gaat men vanuit bestuurlijke weg toelaten om beslissingen te nemen die toebehoren aan het strafrecht. Er kan beslag gelegd worden zonder debat, men kan daar niet tegenin gaan”, aldus de advocaat. 

“Er worden geen procedures voorzien, men moet dat gewoon aanvaarden op basis van een beslissing van een officier van de politie die vindt dat uw voertuig in beslag moet worden genomen. En dat is volgens mij toch een zeer heikel punt. Iemand die op deze manier zijn voertuig kwijtraakt, kan proberen de Raad van State te vatten of de rechter in kortgeding. Men zal dus moeten improviseren om de rechtmatigheid van die maatregel aan te vechten.”

“Parallel met strafwet”

Dat de burgemeester zijn macht inroept om wagens in beslag te nemen buiten het gerecht om, is op zich niet nieuw. Ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) heeft in het verleden al de wagen van hardleerse wegpiraten in beslag genomen.

De kritiek dat de strafwet omzeild zou worden, wordt door het stadsbestuur weerlegd. “Deze maatregel wordt uitgevoerd parallel met de strafwet”, zegt Philippe Beinaerts, woordvoerder van burgemeester De Wever. “Er was ook overleg met het parket.” Het retributieregelement moet wel nog langs de gemeenteraad passeren. Bij goedkeuring kan het vanaf 1 mei geïmplementeerd worden. 

VTM236 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • HUS JOZEF

  Patsers en doodrijders moeten van de baan gehaald worden maar als ge aan een Belg of Vlaming aan zijne voetbal of auto komt gaat dat voor de elite en politie niet in dank afgenomen worden .

 • Gerry Cle

  Heel goede maatregel die OVERAL zou moeten toegepast worden. Wel moet het mogelijk zijn om via gerechtelijke weg in beroep te gaan. Burgemeesters zijn nu eenmaal geen rechters en mogen het nooit worden. Ook oppassen dat die maatregel van toepassing is voor ALLE hardleerse doodrijders en niet alleen voor die van een bepaalde bevolkingsgroep. Zo snel mogelijk toepassen, Bart.

 • Frank Vekemans

  Het is toch raar, in Mechelen doet Bart Somers dit al een hele tijd, en niemand van de advocatuur maakt er problemen over, maar het gebeurt in Antwerpen, en de advocatuur staan op hun achterste poten, maar dan mag je niet zeggen dat het gewoon te doen is om de NVA en BDW, het moet maar eens jouw kind zijn dat door zo'n patser word omver gereden mijnheer de advocaat, hoe ga je dan reageren?

 • guido vermeyen

  Bdw met zijn NVA hebben hun kans gehad, Dat hij daar nu mee afkomt is zuiver stem-gewin, als ze het echt meenden, gingen die straatfeesten niet meer door. Er wachten nog altijd drug-kopstukken op een arrestatie...de kleine dealers zijn al vervangen op straat, en de vorige dealertjes lopen weer vrij rond druk op zoek naar werk..

 • chris velde

  Ik vraag me af hoe mensen die dit steunen gaar reageren als hun wagen door een over-ijverige (of gefrustreerde) agent ten onrechte in beslag wordt genomen. Want het grote probleem is dat je nergens klacht kan indienen, protesteren, beroep aantekenen... Eens zien hoe je dan piept!