Antwerpse lijsttrekkers blikken terug op bikkelharde verkiezingsstrijd: "Veel slagen onder de gordel"

VTM Nieuws
De Antwerpse lijsttrekkers namen het vanavond in het VTM NIEUWS tegen elkaar op in een laatste confrontatie voor de verkiezingen van morgen. Vooral de snoeiharde verkiezingsstrijd ging over de tongen. "Er werden veel slagen gegeven, zowel boven als onder de gordel", aldus Antwerps burgemeester Bart De Wever.

De speciale verkiezingsbus van VTM NIEUWS streek vanavond neer aan het Antwerpse stadhuis. Daar kwam huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan het woord, net als uitdagers Kris Peeters (CD&V), Wouter Van Besien (Groen), Philippe De Backer (Open Vld), Jinnih Beels (sp.a), Peter Mertens (PVDA) en Filip Dewinter (Vlaams Belang). De discussie werd in goede banen geleid door Stef Wauters en Jan De Meulemeester.

Hard

De afgelopen maanden werd een bikkelharde verkiezingsstrijd uitgevochten, beaamt De Wever (N-VA). "Er werden veel slagen gegeven, zowel boven als onder de gordel. Het werd een harde campagne, zoals traditie is in de stad." De huidige burgemeester is nu vooral gefocust op de uitslag van morgen. "Ik heb vertrouwen. Ik hoop vooral dat een coherente coalitie mogelijk is, zodat er geen onmogelijke verzoeningen moeten plaatsvinden." Eerder gaf De Wever al te kennen dat een coalitie met PVDA en Vlaams Belang uitgesloten is. Hij heeft de hoop gevestigd op het verderzetten van de Zweedse coalitie, met Open Vld en CD&V.

"De modder ligt achter ons"

Ook Jinnih Beels (sp.a) heeft het over een ongemeen harde strijd, "zoals het hoort". Dat neemt niet weg dat sp.a volgens Beels rijp is om te besturen. "We zijn klaar om de stad terug in handen te nemen, zoals we dat in het verleden al jarenlang hebben gedaan."

Kris Peeters (CD&V) uitte bewondering voor Beels, maar laat weten dat een coalitie moeilijk ligt. "Beels is een straffe madam. Maar de programma's verschillen toch sterk op een aantal belangrijke punten."
 Ook hij richtte vanavond vooral de blik op morgen. "De modder ligt achter ons. Nu moet de Antwerpse kiezer de juiste keuze maken. Morgenavond kijken we waar we staan."
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan pharma

  Het meest bedroevende aan het hele debat is dat de politiekers enkel met zichzelf bezig zijn; de meesten willen burgemeester worden, dan blijven de zakken gevuld en de postjes bezet. O zo dom ook dat Almaçi enkel kan uitpakken met de "schone lucht", ze vergeet hierbij dat de NVA de lage emissiezones heeft opgelegd. Maar Groen en Sp.a hoor je niets doen aan de verloedering en de massa-immigratie want dàt is precies waar zij voor staan.

 • Leo Peeters

  Fanny Loobuyck zegt: B De Wever wint overduidelijk het debat. Hopelijk wordt hij terug Burgermeester. Heel bekwaam.-- 1. Als de moderator sommigen nauwelijks aan het woord laat, is eraan dat winnen weinig eer te halen. - 2. Stem jij voor wie het beste kan debatteren, of voor wie het beste kan presteren? BDW verdient onze stem niet.

 • Wim De Vos

  Antwerpen is blijbaar de hoofdstad van de wereld geworden .

 • piet devlieger

  Er is toch wel één hilarisch punt dat telkens terugkomt : "Antwerpen is een wereldstad". Als je dat hoort dan krijg je buikpijn van het lachen. Een wéreldstad ... stel je voor, van welk wereldje dan wel ? Het brein van de locale politici ?

 • piet devlieger

  Inderdaad Marc De Vos. Vijf partijen die één partij en haar kiezers al decennialang uitsluiten is het toppunt van hypocrisie én van zwakte. Als we om ons heen kijken dan zien we dagelijks te resultaten. Ik zie zelfs niet meer in waarom ik mijn stem nog zou uitbrengen - geen enkele partij is het waard.