Antwerpse IS-weduwen dwepen nog steeds met IS, ze gaan er zelfs voor op de vuist

Antwerpse weduwen zitten in Koerdisch kamp in de cel

Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal blijven IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi trouw.
RV Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal blijven IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi trouw.
Ze hebben spijt van hun vertrek naar Syrië, zo verkondigen de gevangengenomen Antwerpse IS-weduwen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal aan al wie het horen wil. Maar bij de Koerden die hen vasthouden, klinkt een heel ander verhaal. Daar heet het dat de vrouwen IS vurig blijven verdedigen en daar zelfs al voor op de vuist zijn gegaan.

Een tweetal weken geleden trok 'Knack'-journaliste Joanie de Rijke naar het gevangenenkamp van Al-Hol in het noorden van Syrië. Ze hoopte daar te spreken met de twee 26-jarige vrouwen die het van een Brusselse rechter gedaan kregen om hun terugkeer af te dwingen van de Belgische staat. De schoonzussen maakten deel uit van de terreurgroep Islamitische Staat, keerden vijf jaar geleden terug om hier te bevallen en vertrokken daarna weer. "Het is jullie niet gelukt om ons tegen te houden", sneerde Abouallal toen op Facebook. "En het dreigement om onze kinderen af te pakken, zal ervoor zorgen dat mijn kinderen van de jouwe weeskinderen maken", richtte ze zich heel uitdrukkelijk tot een politieagent die haar had verhoord.

Geen reden om te liegen

Maar toen IS vorig jaar verdreven werd uit haar hoofdstad Ar-Raqqah, gaven de vrouwen zich over aan de oprukkende Koerdische troepen en smeekten ze België om nóg een kans. "We hebben spijt van onze fouten en hopen dat we die kunnen rechtzetten", klonk het. Ze verklaarden zich zelfs bereid om twintig jaar in de gevangenis te zitten als ons land hen zou verlossen uit de Syrische hel. Het waren vooral hun zes kinderen die er uiteindelijk voor zorgden dat een rechtbank in december besliste dat de Belgische staat hen moet helpen. Al bleek ondertussen wel dat Abouallal twee stiefkinderen voor wie zij verantwoordelijk was, heeft achtergelaten tijdens hun vlucht.

Het is De Rijke niet gelukt om te praten met hen. Want toen ze in het kamp aankwam, bleek dat Wielandt en Abouallal daags tevoren in het cachot waren gegooid. Ze waren in een discussie beland met vrouwen die zich uitspraken tégen IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi, terwijl de weduwen lieten blijken dat ze hem nog altijd steunen. De ruzie liep zodanig uit de hand dat de Antwerpse vrouwen voor enkele dagen opgesloten moesten worden. Dat zou al vaker zijn gebeurd. "Ze ruziën soms tot vechten toe", aldus een bewaker. "Het zijn gevaarlijke vrouwen." De Koerden hebben geen redenen om daarover te liegen, want zij willen liefst van alle westerse IS'ers af. Toegeven dat die er nog steeds een uiterst radicaal gedachtegoed op nahouden, helpt daar niet bij.

Op de lange baan

Ons land vertikt het toch al om zich naar de uitspraak van de rechter te schikken en de weduwen terug te halen. Het schuift zelfs de terugkeer van de kinderen op de lange baan, in de hoop wellicht dat een uitspraak in beroep haar weer van die verplichting verlost. In Nederland gaf een vergelijkbaar vonnis uitdrukkelijk aan dat zo'n terugkeer via het Koerdische deel van Irak moet gebeuren - de enige echt haalbare weg. Maar België zegt het te proberen met bemiddeling van het Rode Kruis, waarvoor een veel moeilijker groen licht van het Syrische regime nodig is.
265 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Keung

  Zíjn niet meer te herstellen De brainwash is gewoon te diep

 • Lot Claeys

  Heel raar dat Rudy Vranckx dat niet heeft opgemerkt. Hij is toch DE man die ALTIJD de waarheid achterhaalt? Daar is hij nu eens lelijk te kakken gezet! Stuur in het vervolg Bo Van Spilbeeck naar het Midden-Oosten. Die is stukken intelligenter en niet zo links-vooringenomen als Vranckx.

 • Joske Vermeulen

  Elk normaal denkend mens weet reeds lang dat deze schijnheilige individuen niet te vertrouwen zijn. Zij gebruiken (misbruiken) hun kinderen om hun doelen te bereiken. Zij moeten berecht worden in het land waar ze hun misdaden hebben begaan, en aldaar bestraft worden. Voor allen die zich inzetten voor de terugkeer van deze duistere creaturen, weet dat jullie mee verantwoordelijk zijn voor de gevolgen bij een eventuele terugkeer.

 • Pedro Gonzalez

  Dit verhaal lijkt me onjuist !! De nieuwkomers waren nog steeds aanhangsters van IS die onderschept werden door de Koerden en botsten met de twee Antwerpse ex-IS vrouwen.

 • Marc Baeyens

  Rudy Vranckx heeft zich ferm bij de neus laten nemen door die vrouwen. Een verzachtende omstandigheid, hij deed het op vraag van de VRT.