Antwerpse IS-vrouwen die "spijt hebben en willen terugkeren" veroordeeld tot vijf jaar cel

Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).
RV Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).

Drie Antwerpse vrouwen zijn bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Twee van hen, Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25), lieten vanuit een Turks detentiekamp aan de Syrische grens aan VRT-journalist Rudi Vranckx weten dat ze naar België willen terugkeren. "We hebben spijt van onze fouten en hopen dat we die kunnen rechtzetten", klinkt het.

De drie vrouwen werden veroordeeld tot vijf jaar cel en 6.000 euro boete. De rechtbank beval ook hun onmiddellijke aanhouding. Advocaat Walter Damen, die sinds enkele uren voor Wielandt en Abouallal optreedt, verzette zich niet tegen de vordering van de federale magistraat voor hun onmiddellijke aanhouding. "Ik hoop dat de autoriteiten er alles aan gaan doen om hen terug te halen. Ze zijn bereid hun verantwoordelijkheid op te nemen."

De Belgische overheid staat echter niet te springen om Wielandt en Abouallal en hun kinderen nog eens terug naar België te halen. De Staatsveiligheid en de federale politie hielpen de twee hoogzwangere vrouwen in 2013 met hun kinderen al eens uit Syrië te vluchten. Enkele maanden nadat ze bevallen waren in ons land, trokken de twee met hun kinderen terug naar Syrië. 

Nog twee Syriëstrijders veroordeeld

De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde vandaag ook nog twee andere terroristen. Syriëstrijders Youssef K. (34) en Abdelhakim H. (35) uit Antwerpen krgen vijf jaar cel en 6.000 euro boete. Ze hadden zich in Syrië aangesloten bij organisaties die aan al-Qaida gelinkt worden.

De beklaagden vertoeven al sinds 2013 in Syrië, waar ze actief zijn of waren als strijders. Abdelhakim H. sloot zich aan bij Jabhat Al Nusra, waar hij het schopte tot onderemir en verantwoordelijk was voor de buitenlandse Syriëstrijders.

Youssef K. sloot zich achtereenvolgens aan bij Jabhat Al Nusra, Khatibab Al Khadra en Jaish Al-Fath. Al deze groepen hebben linken met al-Qaida en streven het gewelddadig jihadistisch salafisme na. Youssef K. dook ook in een propagandafilm op, die op 16 juli 2015 verspreid werd via het internet.

Beide beklaagden lieten verstek gaan op hun proces. De rechtbank beval hun onmiddellijke aanhouding.
376 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Van der Jeught

  Laten waar ze zijn!

 • Stefan Vantstraat

  Da is dan 50 jaar te weinig

 • Jan Harmsen

  Overheid moet niks, zijn al eens geholpen weeral terug gegaan. Wij zijn geen reisbureau, zoek het nu lekker zelf maar uit.

 • dominique van damme

  Laat ze daar maar dan weten ze wat angst de mensen hadden

 • Jef Baeten

  Ginder was het beter in België was het geld en konden ze profiteren, daar laten het zijn geen Belgen.