Antwerpse IS-vrouwen die "spijt hebben en willen terugkeren" veroordeeld tot vijf jaar cel

Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).
RV Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).

Drie Antwerpse vrouwen zijn bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Twee van hen, Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25), lieten vanuit een Turks detentiekamp aan de Syrische grens aan VRT-journalist Rudi Vranckx weten dat ze naar België willen terugkeren. "We hebben spijt van onze fouten en hopen dat we die kunnen rechtzetten", klinkt het.

De drie vrouwen werden veroordeeld tot vijf jaar cel en 6.000 euro boete. De rechtbank beval ook hun onmiddellijke aanhouding. Advocaat Walter Damen, die sinds enkele uren voor Wielandt en Abouallal optreedt, verzette zich niet tegen de vordering van de federale magistraat voor hun onmiddellijke aanhouding. "Ik hoop dat de autoriteiten er alles aan gaan doen om hen terug te halen. Ze zijn bereid hun verantwoordelijkheid op te nemen."

De Belgische overheid staat echter niet te springen om Wielandt en Abouallal en hun kinderen nog eens terug naar België te halen. De Staatsveiligheid en de federale politie hielpen de twee hoogzwangere vrouwen in 2013 met hun kinderen al eens uit Syrië te vluchten. Enkele maanden nadat ze bevallen waren in ons land, trokken de twee met hun kinderen terug naar Syrië. 

Nog twee Syriëstrijders veroordeeld

De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde vandaag ook nog twee andere terroristen. Syriëstrijders Youssef K. (34) en Abdelhakim H. (35) uit Antwerpen krgen vijf jaar cel en 6.000 euro boete. Ze hadden zich in Syrië aangesloten bij organisaties die aan al-Qaida gelinkt worden.

De beklaagden vertoeven al sinds 2013 in Syrië, waar ze actief zijn of waren als strijders. Abdelhakim H. sloot zich aan bij Jabhat Al Nusra, waar hij het schopte tot onderemir en verantwoordelijk was voor de buitenlandse Syriëstrijders.

Youssef K. sloot zich achtereenvolgens aan bij Jabhat Al Nusra, Khatibab Al Khadra en Jaish Al-Fath. Al deze groepen hebben linken met al-Qaida en streven het gewelddadig jihadistisch salafisme na. Youssef K. dook ook in een propagandafilm op, die op 16 juli 2015 verspreid werd via het internet.

Beide beklaagden lieten verstek gaan op hun proces. De rechtbank beval hun onmiddellijke aanhouding.
363 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Florenrtina gijsemans

  Wat een ongelooflijke toestanden, Belgie gaat naar de haaien, maar daar is het al. I ben nu ook vluchteling, heb het land verlaten.

 • Roger Wellens

  Nog wat schoppen onder hun kont, dat kunnen ze krijgen.

 • walter meeus

  Ja en ik wil euromillions winnen

 • anna vandenberg

  Het best zou zijn de vrouwen en de kinderen opgroeien tussen de kinderen wiens familie, vader of moeder gedood is door die brave jongens en meisjes zodat ze generatie lang weten welke gruwel hun ideologie heeft aangericht. Dat families van de Syriëstijders levenslang een bijdrage betalen voor de bevolking ter plaatse die zich niet veilig kunnen wentelen in een sociaal systeem. Van Besien denkt enkel aan de stemmen die het weer kan opleveren, maar mensen ter plaatse krijgen geen tweede kans.

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Blijf daar hier willen ́we jullie niet meer en van die uitspraak heb ik geen spijt