Antwerpse IS-bruid krijgt 5 jaar cel en is Belgische nationaliteit kwijt

Een illustratief beeld van een vrouw in nikab. Ook Soraya E. droeg die volgens haar moeder.
Thinkstock Een illustratief beeld van een vrouw in nikab. Ook Soraya E. droeg die volgens haar moeder.
Soraya E. (24) uit Deurne - een vrouw die naar Syrië trok en tot twee keer toe met een Syriëstrijder trouwde - is bij verstek veroordeeld tot 5 jaar cel en 8.000 euro boete voor haar deelname aan de activiteiten van Islamitische Staat (IS). Ze is ook haar Belgische nationaliteit kwijt en moet zo snel mogelijk aangehouden worden van de rechter.

Soraya E. trouwde op 13 juni 2014 met Fayssal O.. Ze liet haar familie in de waan dat ze op huwelijksreis gingen naar Italië, maar in werkelijkheid trokken ze naar Syrië, waar ze zich aansloten bij Islamitische Staat. Toen haar moeder dat vernam, deed ze aangifte. Ze verklaarde dat haar dochter voor haar vertrek erg veranderd was: ze droeg een donkere nikab en stond 's ochtends op om te bidden. 

Zwanger

De Deurnese hield wel contact met haar familieleden. Zo vernamen ze in juni 2015 dat Fayssal O. gesneuveld zou zijn. Soraya E. was toen zwanger en beviel later van een dochter. In oktober 2015 werd ze de derde vrouw van een Nederlandse Syriëstrijder, van wie ze een tweede dochter kreeg. Ook hij zou intussen gestorven zijn.


De rechtbank vond het bewezen dat Soraya E. zich achter de salafistisch jihadistische ideologie van IS heeft geschaard en dat ze zich actief wil inzetten voor de terreurgroep. "Echtgenotes spelen een belangrijke rol binnen IS. Het feit dat ze trouwde met een jihadist en zich mee vestigde in Syrië, kan als een vorm van hulp beschouwd worden aan de activiteiten van IS. Door in te staan voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen, droeg Soraya E. ertoe bij dat haar echtgenoot trainingskampen kon volgen en kon gaan strijden aan het front. Ook de kinderen werden door IS opgeleid tot strijders", klonk het in het vonnis.

Uit recente berichten van Soraya E. aan haar moeder blijkt dat ze samen met een andere echtgenote van haar tweede man en hun kinderen in een tentenkamp verblijft, nadat de laatste enclave van IS in Baghouz in februari 2019 ten val kwam. Of ze daar nog altijd is, is niet duidelijk.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Boonen

  Blijf het wel erg vinden dat onschuldige kinderen mee de dupe zijn. Niemand kiest waar hij geboren wordt of door wie hij wordt opgevoed.

 • gunther scheers

  Er zal nog wel een achterpoortje zijn, en wat is 5 jaar gevangenisstraf voor zo een zware daden. Schande

 • Michael Van Acker

  waarom is het salafisme nog niet verboden?

 • Anita Billen

  Fantastisch stuurt ze terug

 • Alec Verbruggen

  Dat ze haar Belgische nationaliteit kwijt is, dat is heugelijk nieuws. Geen uitkering meer, geen sociaal vangnet, geen ziekteverzekering meer, gedaan met gratis geld krijgen en daar zit ze dan in de duinen van Verweggistan. Mooi.