Antwerpse gezinnen van "100 dagen afvalvrij" produceerden 68 procent minder restafval

dirk laenen
In Antwerpen hebben 157 gezinnen deelgenomen aan een actie om honderd dagen minder afval te produceren. De gemiddelde deelnemer produceerde in die honderd dagen 36 kilogram restafval, zo'n 68 procent minder dan het gemiddeld Antwerps gezin.

Bij het proefproject "100-100-100" (100 mensen, 100 dagen, 100 procent afvalvrij) probeerden de deelnemende gezinnen uit Antwerpen-Zuid en Nieuw Zuid zo afvalarm mogelijk te leven. In totaal namen 157 huishoudens mee tussen half oktober en eind januari. Ze kregen opdrachten en tips en wogen elke week hun restafvalzak.

Terwijl een gemiddeld Antwerps gezin 111 kilogram restafval produceert op honderd dagen, konden de deelnemers dat beperken tot gemiddeld 36 kilogram. Dat betekent 2,5 kilogram per week in plaats van 7,8 kilogram per week.

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) kijkt nu al uit naar de editie van 2019. "Het project "100-100-100" brengt twee zaken samen. Er wordt dankzij de inzet van de inwoners van het Zuid en Nieuw-Zuid niet alleen gewerkt aan een beter milieu en kleinere afvalberg, dit project brengt ook mensen en buren samen."

"Dit resultaat is zeer hoopgevend", zegt schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA). "Een mentaliteitsverandering teweegbrengen kan dus wel degelijk en met spectaculair resultaat. Hier moeten we lessen uit trekken voor de toekomst.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  @ mjf Vandenberg Als je nu met doos of oude broodzak naar supermarkt gaat zal Niemand je zeggen dat daar uw pistolet-koffiekoek brood niet in mag En water er zijn glazen flessen Waarvan je kan kiezen of 22centliter ofwel die van 66 cent Dus keuze!

 • anna vandenberg

  Ik wil afval vrij winkelen, maar spijtig genoeg is alles dubbel zo duur dan verpakt in die hype winkels. De voorbije 50 jaar hebben ze duurzaam leven afgeleerd, alles moet verpakt worden om hygiënische redenen, kleine producenten, winkels en markten verdwenen en werden vervangen door groot.Een brood koop je niet meer bij de bakker maar in de supermarkt en je komt buiten met een volle kar waarvan de helft overbodig en vol verpakkingsafval.

 • Rania Desaegher

  Wat is een gemiddeld gezin? Ik neem aan dat deze gezinnen dan de samenstelling hadden van een gemiddeld gezin, anders zegt deze test maar weinig.

 • Ronald Boudewijns

  Ik heb die lessen van “gescheiden” afval hier pas meegemaakt, “alles” werd in één vuilniswagen gekieperd, en dat is niet de eerste keer... mij hoeven ze geen lessen meer te leren.

 • alain schils

  Als zij dat kunnen, moet de rest volgen. Zet er dan meteen de tips bij.