Antwerpse gemeenteraad ruziet over opvolging Monica De Coninck

Monica De Coninck tijdens haar eedaflegging als federaal minister.
PHOTO_NEWS Monica De Coninck tijdens haar eedaflegging als federaal minister.

De Antwerpse gemeenteraad is vanavond begonnen met een relletje tussen Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter en burgemeester Patrick Janssens (sp.a) rond de opvolging van Monica De Coninck (sp.a) als schepen en OCMW-voorzitster. Omdat de voordrachtsakte voor opvolgster Leen Verbist als OCMW-voorzitster te laat door iedereen van sp.a ondertekend raakte, kon het punt niet meer aan de agenda van de gemeenteraad worden toegevoegd. Enkel bij hoogdringendheid had dat nog gekund, maar daar moesten dan alle fracties hun toestemming voor geven. Die gaf Vlaams Belang echter niet. Beide partijen schoven de schuld vanavond naar elkaar door.
 
Minuut stilte
De gemeenteraadszitting was met een minuut stilte begonnen naar aanleiding van het drama vorige week in Luik. Even later was alle sereniteit echter snel verdwenen, toen een welles-nietesspelletje ontstond over de opvolgingskwestie van kersvers federaal minister Monica De Coninck.
 
VB: "Onenigheid binnen sp.a"
Filip Dewinter vond het niet kunnen dat de gemeenteraad vrijdag nog speciaal zal moeten samenkomen om opvolgster Verbist de eed te laten afleggen als OCMW-voorzitster, en meteen ook Güler Turan (sp.a) als nieuwe schepen. Volgens Dewinter was er te lang onenigheid binnen de Antwerpse meerderheid en zelfs binnen de sp.a-fractie en duurde de kwestie daarom te lang. De Vlaams Belang-fractie zal vrijdag uit protest niet aanwezig zijn op de extra gemeenteraad.
 
Burgemeester Janssens repliceerde door te stellen dat er inderdaad één handtekening te laat was door een verblijf in het buitenland, maar dat Vlaams Belang uiteindelijk zelf voor de gemeenteraad op vrijdag had geopteerd. (belga/eb)