Antwerpse foorkramers dan toch akkoord met verhuis

Medialaan
Er lijkt dan toch een doorbraak te zijn in het dossier van de Antwerpse Sinksenfoor. Een meerderheid van de foorkramers heeft vandaag toegestemd met een verhuis naar Spoor Oost, de door de stad voorgestelde voormalige NMBS-site in Borgerhout. Volgens Guillaume Borremans, Antwerps afdelingvoorzitter van de Vereniging Der Belgische Foornijveraars (VDBF), moeten er nog slechts enkele details aan het voorgelegde plan aangepast worden.

De Sinksenfoor moet vanaf dit jaar - volgens de bepalingen van een akkoord tussen de stad Antwerpen en enkele klagende omwonenden - weg van de traditionele locatie op de Gedempte Zuiderdokken, maar de foorkramers hebben zich steeds tegen die plannen gekant. Ook de uiteindelijk door de stad voorgestelde nieuwe locatie aan Spoor Oost kon hen allerminst bekoren.

De kermis zou te ver van het echte stadscentrum liggen en een bevraging zou uitgewezen hebben dat de bezoekersaantallen fors zouden dalen. Ook heel wat buurtbewoners en het district Borgerhout reageerden ongerust.

Na de gesprekken van de voorbije weken heeft een groot deel van onze achterban nu toch groen licht gegeven, al ging het erg moeizaam

Guillaume Borremans

Zuidelijke Scheldekaaien

Op termijn wil het huidige stadsbestuur werk maken van een Sinksenfoor op de zuidelijke Scheldekaaien, maar die moeten nog (mogelijk jarenlange) verstevigingswerken ondergaan. Spoor Oost leek de stad daarom de enige realistische optie op korte termijn. Het stadsbestuur beloofde al de site te voorzien van de nodige faciliteiten en een promotiecampagne op poten te zullen zetten.

"Na de gesprekken van de voorbije weken heeft een groot deel van onze achterban nu toch groen licht gegeven, al ging het erg moeizaam", zegt Borremans. "Er moeten nog wel een paar kleine aanpassingen gebeuren, bijvoorbeeld aan de kraamopstelling. Als burgemeester Bart De Wever volgende week terug is van vakantie kunnen we die details regelen en het akkoord presenteren."