Antwerpse druggebruikers vragen gebruiksruimte

UNKNOWN

De Antwerpse druggebruikers zijn vragende partij om in de stad een officiële gebruiksruimte in te richten. In die ruimte zouden ze veiliger en hygiënischer te werk kunnen gaan. Ook het aantal zwerfspuiten zou dankzij zo'n ruimte drastisch verminderen. Dat blijkt uit de resultaten van de Antwerpse Drugs- en Alcoholmonitor die vandaag werden voorgesteld. De stad vindt zo'n ruimte momenteel niet aan de orde.

Inventaris
De Antwerpse drugsscène werd in opdracht van het Stedelijk Overleg Drugs Antwerpen door onderzoekers van de Universiteit Gent in kaart gebracht. Het beeld werd opgemaakt aan de hand van veldwerk en interviews met sleutelfiguren. Daaruit blijkt onder meer dat de druggebruikers voorstander zijn van het instellen van een officiële gebruiksruimte. Nu moeten ze immers vaak hun toevlucht nemen tot onveilige of weinig hygiënische plaatsen zoals een ondergrondse parkeergarage of de trappenhal van een openbaar gebouw.

Zwerfspuiten
Een officiële gebruiksruimte zou ook het probleem van het hoge aantal zwerfspuiten kunnen oplossen. Spuiten is immers de voornaamste wijze van gebruik in de stad Antwerpen en de meeste spuiten worden na gebruik gewoon achtergelaten op de plaatsen waar de drugs werden gebruikt.

Dakloos
Een andere problematiek die hoog op het prioriteitenlijstje staat van de druggebruikers, is het feit dat ze dakloos zijn. Veel dakloze druggebruikers zoeken onderdak in informele gebruiksruimtes of gaan "samenhokken" in een woning van een andere gebruiker. Gevolg is dat de stad geen duidelijk zicht heeft op de daklozenproblematiek.

Signaalfunctie
Voor de stad heeft de Drugs- en Alcolholmonitor in de eerste plaats een signaalfunctie. "Zo komen we te weten wat er leeft op de drugsscène en kunnen we aftoetsen of er vraag is naar projecten die we lanceren", zegt Eva De Wolf, woordvoerster van de Antwerpse schepen voor Sociale Zaken Monica De Coninck.

Dak boven het hoofd geven
Het instellen van een officiële gebruiksruimte is volgens De Wolf momenteel niet aan de orde. "Het probleem van de zwerfspuiten kunnen we ook aanpakken met de spuitenpatrouille die onlangs nieuw leven werd ingeblazen", aldus De Wolf. De schepen wil in eerste instantie het probleem van de daklozen aanpakken. "Als iedereen een dak boven zijn hoofd heeft, wordt een gebruikersruimte overbodig", luidt het. Zo is onlangs beslist de woonbegeleiding uit te breiden met veertien maatschappelijke werkers. (belga/eb)