Antwerpse diamantreus telt 160 miljoen euro neer om niet vervolgd te worden

BELGA
Het Antwerpse parket en de Bijzondere Belastinginspectie hebben in de zaak-Omega Diamonds de grootste schikking uit de Belgische geschiedenis getroffen. De Antwerpse diamantreus betaalt in totaal 160 miljoen euro om te ontsnappen aan gerechtelijke vervolging. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Omega Diamonds hield jarenlang megawinsten op diamanten uit Angola en Congo verborgen voor de fiscus via fraudecircuits in Genève en Dubai. Het totale fraudebedrag in het onderzoek zou oplopen tot iets meer dan 2 miljard euro.

Volgens de krant is overeengekomen dat Omega Diamonds 150 miljoen euro zal betalen aan de fiscus en nog eens 10 miljoen euro aan het parket. "Een belangrijke meevaller voor de federale begroting", luidt het.

Niemand vervolgd
De voorbije jaren werden in totaal tien bedrijven of natuurlijke personen in verdenking gesteld. Door de schikking zal geen van hen vervolgd worden wegens financiële fraude.

Los van de deal blijft een partij diamanten van Omega Diamonds ter waarde van 47 miljoen euro in beslag genomen op vraag van de douane. Zij beslist autonoom of ze Omega Diamonds nog wil dagvaarden voor de rechtbank wegens inbreuken op de douanewetgeving.

Geen enkele partij (noch de fiscus, het parket of de advocaten van Omega Diamonds) wilde commentaar geven.

"Klassejustitie"
Hoogleraar fiscaal recht Michel Maus (VUB) reageert misnoegd over de dading van 160 miljoen euro die gesloten zou zijn na een diamantfraudeonderzoek bij Omega Diamonds. "Dit neigt naar klassejustitie, " stelt hij. "Ik ben niet tegen het systeem van de minnelijke schikking, maar er moet wel een correct en gelijk beleid zijn voor iedereen."

"Kleine fraudeurs die kleinere bedragen hebben ontdoken, moeten een boete betalen en worden daarbovenop correctioneel veroordeeld, met een strafblad tot gevolg waarop 'fiscaal fraudeur' staat", vervolgt Maus. "Voor grotere bedrijven wordt er dan wel een deal gesloten en komt er geen correctionele behandeling, met een blanco strafblad voor de betrokkenen. Als de nieuwsberichten kloppen, dan zal er nu een boete van 6,66 procent betaald worden door Omega Diamonds, maar wie in de horeca sjoemelt of zijn kadastraal inkomen niet correct aangeeft, betaalt heel wat meer als hij betrapt wordt."

"Op deze manier geef je de boodschap dat wie fraudeert, dat beter ineens goed doet, want dan kom je er beter vanaf. Dat neigt naar klassejustitie en creëert wantrouwen tegenover de overheid", aldus Maus.

Groen: "Aanfluiting van de rechtsstaat"
"Zuivere klassejustitie en een aanfluiting van de rechtsstaat." Zo noemt Groen-fractieleider in de Kamer Stefaan Van Hecke de minnelijke schikking tussen Omega Diamonds, het Antwerpse parket en de fiscus. "De miljardenfraudeurs komen er goedkoop vanaf, zonder gevangenisstraf en strafblad", sneert hij. "We mogen ons niet laten verblinden door de omvang van de minnelijke schikking", waarschuwt Van Hecke. "Nog geen 10 procent boete op de ontdoken belastingen is een pure schande. Bovendien stuur je het signaal dat je fraude en een gevangenisstraf kan afkopen." De groenen erkennen dat grote fraudezaken niet mogen verjaren. "Maar dat doe je door de cel fraudebestrijding te versterken, niet door wetgeving op maat van de diamantairs te schrijven", oordeelt hij, nog verwijzend naar "druk van de diamantlobby". Groen heeft alvast een eigen wetsvoorstel klaar dat de reikwijdte van de "afkoopwet" sterk beperkt, hogere boetes voorziet en de rechter beslissingsmacht geeft.