Antwerpse CD&V-kandidaat opgepakt met drie kilo heroïne, CD&V gooit hem van lijst

Net nu Peeters StroomOpwaarts Plan tegen internationale drugsleveranciers lanceert

Rediart Cankja (41), hier samen met Kris Peeters, staat op de 46ste plaats staat van de CD&V-lijst in Antwerpen en op de 10de plaats van de CD&V-districtslijst in Ekeren.
rv Rediart Cankja (41), hier samen met Kris Peeters, staat op de 46ste plaats staat van de CD&V-lijst in Antwerpen en op de 10de plaats van de CD&V-districtslijst in Ekeren.
Net nu Kris Peeters zijn StroomOpwaarts Plan tegen internationale drugsleveranciers lanceert, raakt bekend dat een kandidaat op zijn lijst is opgepakt voor drugshandel. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. "Dit komt hard binnen", reageert Peeters. CD&V gooit de man van de lijst.

De verdachte is Rediart Cankja (41), die op de 46ste plaats stond van de CD&V-lijst in Antwerpen en op de 10de plaats van de CD&V-districtslijst in Ekeren. Cankja en de Kosovaarse Shpresa S. werden door de Franse politie tegengehouden in het Franse Vitry, een stadje op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Dat gebeurde begin vorige week, maar raakte nu pas bekend. 

In de auto, die op naam stond van de Kosovaarse vrouw, zat drie kilogram heroïne verstopt, bevestigen politiebronnen. Volgens de speurders waren de drugs waarschijnlijk bedoeld voor de Zwitserse markt. Dat Cankja's medereizigster bij de drugstrafiek betrokken zou zijn, verbaast de speurders niet. Zij kennen wel meer mensen uit haar omgeving die zich met drugszaken hebben ingelaten. Maar hoe Cankja in dit verhaal verzeild is geraakt, is volgens de kranten vooralsnog onduidelijk. 

"Dit komt uiteraard hard binnen. We hebben gisteren heel wat programmapunten rond de war on drugs naar voren geschoven. Als dit klopt, spreekt het voor zich dat de man niet op de lijst kan staan en zullen we snel optreden", reageerde Kris Peeters vanmorgen aangeslagen. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke verklaarde dat, indien het verhaal klopt, er voor Cankja geen plaats meer is op op de lijst van kopman Kris Peeters. 

Vervanger klaar

Intussen heeft de partij van het parket via de minister van Justitie bevestiging gekregen dat Cankja aangehouden is op verdenking van drugshandel. "Met deze bevestiging is voor ons duidelijk dat deze man niet thuis hoort op onze lijst. Hij zal geen kandidaat zijn voor de stad, noch voor het district Ekeren", meldt Peeters.

CD&V heeft ook al een vervanger klaar: Hugo Schellekens. Hij is volgens de partij "een man met een hart voor de stad, Ekeren en zijn inwoners" die de Antwerpse politiek al jaren op de voet volgt en een grote dossierkennis heeft.

"Misschien zinvol dat politie haar werk gedaan had"

Over Cankja zei CD&V-voorzitter Wouter Beke vanmorgen: "Onze mensen in Antwerpen hadden vertrouwen in iemand die vertaler-tolk is bij de politie. Dat lijkt me niet zo vreemd. Dan denk je toch niet meteen dat daar een drugstrafikant zit? Maar blijkbaar is daar iets anders aan de gang. Het was misschien zinvol geweest dat de politie haar werk gedaan had en had ingegrepen", verdedigt hij zich. "Dan had hij nooit op die lijst gestaan."

De voorzitter ontkent dat er in Antwerpen, waar Peeters eerder al afscheid moest nemen van de joodse kandidaat Aron Berger, iets "aan de hand" is. In 2012 trok CD&V in de Scheldestad nog in kartel met sp.a naar de kiezer, nu doet de partij het op eigen houtje en moeten er dus ontzettend veel kandidaten worden gezocht.

"Uitspraken De Wever gingen niet over Cankja"

De uitspraken die Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vorige week deed over mogelijke infiltraties van de drugsmaffia in de Antwerpse politiek, gingen niet over concrete gevallen of personen. Dus ook niet over CD&V-kandidaat Rediart Cankja, laat de woordvoerder van De Wever weten.

"We hebben gewoon een problematiek geschetst zoals die in Nederland bekend is en waar ook het hoofd van de Antwerpse federale gerechtelijke politie al voor heeft gewaarschuwd", stelt de woordvoerder. "Het is naïef om te denken dat dit hier niet zou kunnen voorkomen."

De Antwerpse lokale politie laat weten dat ze geen beroep meer doet op Cankja. De tolken die de politie gebruikt, komen overigens van een lijst met beëdigde tolken van het gerecht en worden dus niet nog eens afzonderlijk door de politie gescreend, klinkt het.
1.043 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • werner Van der Kelen

  Na de kiezing zullen ze Peeters een zitje moeten aanbieden in de senaat, daar heeft hij geen stemmen nodig, dus Beke draag wat zorg voor je vriend, of ga je het mes nog wat dieper drijven ? nu wordt Peeters het blijkbaar nog niet gewaar.

 • eric debanne

  De Wever had gelijk en Peeters gaf kritiek de hypocriet politieker gespuis van links !

 • André Herbots

  heb gelezen dat die man door justitie is aangeworven en in een poule zit waar het gerecht kan vragen om een vertaler te sturen naar de rechtbank.

 • guido vermeyen

  Foei Faes !

 • bart vansteenkiste

  Wat heeft vlaanderen nodig , een nieuwe partij met aan het hoofd een nieuwe pim fortuin , de harde rechte aanpak , ik ben beschaamd belg te zijn , dat een niet echte belg op een lijst van cdnv kan staan laat staan mee draaien in de politiek . mensen als schild en vriend pakken ze aan en dit kan allemaal dat is belgie op onderste boven , ik stem vlaams belang