Antwerpse agenten opgepakt voor gewapende diefstal en afpersing in uniform

Er is een onderzoek ingesteld naar politiemensen van de lokale politie Antwerpen, en dit naar aanleiding van "ernstige feiten". Dat meldt Antwerps burgemeester Bart De Wever in een communiqué. In totaal zouden vier agenten zijn opgepakt voor gewapende diefstallen met geweld en afpersing in uniform. "Als deze feiten bewezen worden, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps", laat burgemeester Bart De Wever weten in een perscommuniqué.

"Het onderzoek draait rond ernstige feiten, gepleegd door politiemensen tijdens het uitoefenen van hun ambt en in uniform", zegt De Wever. "Als deze feiten bewezen worden, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps."

De Wever werd vandaag door de Antwerpse korpschef Serge Muyters op de hoogte gebracht van een gerechtelijk onderzoek naar politiemensen van de Lokale Politie Antwerpen. "Het parket heeft ervoor gekozen de dienst Intern Toezicht van LPA het onderzoek zelf te laten voeren", klinkt het nog bij De Wever. "Dit toont dat het parket alle vertrouwen stelt in de eigen onderzoeksdiensten van het Antwerpse korps."

De Antwerps burgemeester wil niet vooruitlopen op de resultaten van het gerechtelijk onderzoek. "Maar het spreekt voor zich dat ik naast de eventuele gerechtelijke gevolgen van het onderzoek ook als bestuurlijk hoofd van de politie tuchtrechtelijk gepast zal reageren. Deze zaak geeft wel eens te meer aan dat ons politiekorps in staat is om pijnlijke en schokkende feiten zoals deze toch zelf aan het licht te brengen en grondig te onderzoeken, zonder taboes. Ik behoud daardoor het volste vertrouwen in de Antwerpse lokale politie."

'Als deze feiten bewezen worden, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps'

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

"Ik verwacht onberispelijk gedrag"

"Op 16 maart zijn verschillende personen gearresteerd na een onderzoek van meerdere maanden", zegt korpschef Serge Muyters in een videopersbericht. "Zij zijn verdacht van zeer ernstige feiten die ze pleegden tijdens de werktijd en in uniform. We nemen deze zaak zeer ernstig."

Muyters heeft het over "een smet op het goede politiewerk waar we de laatste jaren in hebben geïnvesteerd". "Ik verwacht van al onze mensen onberispelijk en integer gedrag", besluit hij.

Volgens de eerste informatie zou het om vier agenten gaan die verdacht worden van gewapende diefstal met geweld en afpersing. Dit alles tijdens de diensturen en in uniform. Op de aard van de feiten willen noch De Wever, noch Muyters momenteel ingaan.

'Dit is een smet op het goede politiewerk waar we de laatste jaren in hebben geïnvesteerd'

Korpschef Serge Muyters
Korpschef Serge Muyters en burgemeester Bart De Wever.
Belga Korpschef Serge Muyters en burgemeester Bart De Wever.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels