Antwerps tramverkeer verstoord na blokkade

Het personeel van de technische dienst van De Lijn in Antwerpen heeft vanochtend het werk neergelegd. De personeelsleden vragen een loonsverhoging. Om hun ongenoegen te uiten, werd het tramspoor op de Noorderlaan geblokkeerd. Die blokkade is intussen weer opgeheven, waardoor het tramverkeer dat vanuit de centrale werkplaats aan de Noorderlaan vertrekt terug op gang komen. Maar omdat er zoveel tramlijnen tegelijkertijd moeten opgestart worden, is de bovenleiding van het tramnet overbelast.

Betreurenswaardig
"Dat probleem wordt nu zo snel mogelijk opgelost", zegt Griet Somers van De Lijn. Door de blokkade konden tramlijnen 3, 5, 6, 8, 11 en 15 vanochtend niet uitrijden. "We vinden het heel betreurenswaardig dat heel wat reizigers door deze actie gegijzeld werden", aldus woordvoerster Griet Somers. De tramlijnen beginnen normaal gezien tussen 5 en 6 uur 's morgens te rijden, maar door de spontane aktie en de elektriciteitsproblemen zullen de lijnen pas rond 8 uur hun eerste rit verzekeren.

Herwaardering
"Het personeel wil dat er dringend werk gemaakt van een herwaardering van hun functie. Zij worden namelijk minder betaald dan hun collega-chauffeurs, maar moeten toch een diploma kunnen voorleggen waar bij chauffeurs vaak enkel naar een aantal vaardigheden wordt gevraagd", legt Freddy De Wilder van CCOD uit. De vakbonden zitten vanochtend nog samen met de locale directie zodat de eisen van het personeel kenbaar kunnen gemaakt worden. Maandag vindt er dan overleg op nationaal niveau plaats. (belga/tdb)