Antwerps stadsbestuur bevestigt nieuwe locatie voor Sinksenfoor

De nieuwe locatie voor de Sinksenfoor: Spoor Oost in Borgerhout.
BELGA De nieuwe locatie voor de Sinksenfoor: Spoor Oost in Borgerhout.
Vanaf 2015 vindt de Sinksenfoor plaats op het rangeerstation Spoor Oost. Dat heeft het schepencollege beslist, meldt de krant Gazet van Antwerpen.

Eerder noemde burgemeester Bart De Wever deze locatie "zowel juridisch als fysiek" de enige locatie waar de foor volgend jaar nog kan plaatsvinden. Rob Van de Velde (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling, is blij dat er eindelijk een beslissing genomen is. "We gaan dit verder in alle rust uitwerken met de foorkramers."

Voedselveiligheid
Maar die foorkramers snappen de plotse beslissing niet. "We gingen hierover normaal begin mei nog samen zitten", zegt Guillaume Borremans, voorzitter van de Antwerpse afdeling van de Vereniging van Belgische Foornijveraars.

Borremans meent dat Spoor Oost niet geschikt is als nieuwe locatie, omwille van voedselveiligheid. "De afbraak van het viaduct van Merksem en de bouw van de tunnel gaan voor veel stof zorgen", meent Borremans. "Kramen met eten, zoals smoutebollen, kunnen daar dus niet staan. We gaan nooit toelating krijgen van de voedselinspectie."

Protest
Enkele weken geleden blokkeerden de foorkramers de Singel nog uit protest, omdat ze op de Zuiderdokken willen blijven. Of ze opnieuw actie gaan voeren, is nog niet duidelijk.