Antwerps sp.a-kopstuk Jinnih Beels pleit voor "ander" drugbeleid: "Veel mogelijk tussen nultolerantie en legalisering”

Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels.
Joel Hoylaerts / Photonews Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels.
Tegen de achtergrond van het drugsgeweld in haar stad pleit Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) voor de oprichting van een parlementaire commissie die het drugbeleid moet hertekenen. "Het wordt tijd dat de war on drugs een war on dealers wordt", schrijft ze in een opinie op de website van Knack. 

Volgens Beels moet de vraag gesteld worden of de strijd tegen drugsbendes überhaupt wel te winnen valt. Ze bepleit een andere aanpak van het beleid en kijkt daarvoor naar Portugal. Dat land kampte vroeger met een van de grootste drugsproblematieken van Europa, maar gooide twintig jaar geleden het roer radicaal om. Het op zak hebben van kleine hoeveelheden werd niet langer bestraft, wat leidde tot minder overdosissen en een grote terugval in de criminaliteit. De politie kreeg zo meer tijd en middelen voor de bestrijding van de handel, die nog steeds strafbaar is met celstraffen en boetes. 

Beels, een criminologe die jarenlang bij de politie werkte, wijst erop dat er een "hele waaier aan mogelijkheden" bestaat “tussen een zerotolerantiebeleid en legaliseren van drugs". "En neen, decriminalisering leidt niet tot meer gebruikers; er is geen noemenswaardig aanmoedigend effect. Bij die andere drug alcohol zijn we er wel in geslaagd een beleid uit te werken: we bepalen vanaf welke leeftijd je het mag kopen, hoeveel je (niet) mag drinken achter het stuur, enzovoort. Het zou ons wel eens ergens kunnen leiden om ook andere drugs op een gelijkaardige manier te bekijken." 

Beels pleit voor de oprichting van een parlementaire commissie met experts, academici, hulpverleners en anderen voor "het uitstippelen van een drugbeleid van de 21ste eeuw". "We kunnen het ons niet veroorloven om te wachten tot er onschuldige slachtoffers vallen", besluit de Antwerpse schepen.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • leppens victor

  Als Mevr.Beels graag positieve resultaten ziet van een drugsbeleid zou ik haar beleefd doch dringend een studiereis naar Singapore aanraden. mvg.

 • Robert De Meulder

  Er zijn al honderden tonnen drugs onderschept voor ze Antwerpen bereiken.Zeg mij niet dat drugs on war niet werkt.Een pluim voor de politie.

 • Peter Hegge

  Na Nederland is België ook een narcoticastaat aan het worden. Welke regeltjes gaan het opnemen tegen jaarlijks 20 miljard zo maar in de pocket. En zeker niet in een havenstad waar

 • Ronny Van Den Broeck Ronny

  Één ding is zeker zoals het nu wordt bestreden werkt niet dus ik ben normaal tegen linkse ideeën maar hier moet toch over nagedacht worden

 • jaak Peeters

  Mevrouw Doms: dat alcohol ook een drug is klopt, maar het is geen goed argument om bijv. cocaïne vrij te laten. Je laat een verkeersovertreding niet toe omdat er bijv. massaal te hard gereden wordt. Het enige goede argument krijg je als de drugshandelaren zonder "werk" vallen.